<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Religieuze leiders Oekraïne roepen op tot vrijlating krijgsgevangenen, bekritiseren ‘referenda’

Catholic News Service 27 september 2022
image
Een Russische militair bij een stemlokaal in de regio Donetsk. Naar verwachting zal Rusland na de referenda die vandaag afgesloten worden, verklaren dat de bevolking in de bezette Oekraïense regio's zich bij Rusland willen aansluiten. Foto: CNS - Oekraïense Raad van Kerken en Religieuze Organisaties

Religieuze leiders in Oekraïne roepen op tot veilige terugkeer van krijgsgevangenen, burgergijzelaars en allen die onder dwang naar Rusland zijn gebracht.

Ook noemde de Oekraïense Raad van Kerken en Religieuze Organisaties – waarin christenen, moslims en joden zitting hebben – de referenda over de annexatie van delen van Oekraïne “een aanfluiting voor de democratie”.

Gevangenenruil

De raad, waarin de Oekraïense bisschoppen van de Byzantijnse en Latijnse ritus zitting hebben, legde de verklaringen af na een recente gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Nog steeds worden er echter duizenden Oekraïners gevangen gehouden door de Russen, aldus de verklaring van de raad. “In de meeste gevallen verstrekt Rusland geen informatie over hun lot, waarbij het alle normen van het internationaal humanitair recht negeert. Uit verschillende bronnen blijkt dat onze mensen worden onderworpen aan brute martelingen en fysieke en psychologische druk. Ze worden onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden, vaak zonder water en voedsel.”

De commissie deed een beroep op de internationale gemeenschap en op internationale mensenrechten- en veiligheidsorganisaties om zich in te zetten voor de veilige terugkeer van degenen die worden vastgehouden.

‘Met een geweerloop gedwongen’

Ook spraken de religieuze leiders zich uit over de referenda over toetreding tot de Russische Federatie, die tot en met vandaag worden gehouden in door Rusland bezette Oekraïense regio’s als Donetsk en Luhansk. De Washington Post meldde dat sommige inwoners zeiden dat ze “met een geweerloop gedwongen werden te stemmen”.

image
Een man brengt zijn stem uit bij het referendum in de door de Russen bezette stad Melitopol, op 26 september. Foto: CNS - Alexander Ermochenko, Reuters

De raad van religieuze leiders noemde de stemming ‘pseudo-referenda’. Ze zeiden dat ze “een illegale en gewelddadige poging waren om een deel van het grondgebied van Oekraïne te annexeren” en ze moedigden de Oekraïners aan niet te stemmen.

Escalatie

Ook vroegen zij “de autoriteiten van de Russische Federatie om af te zien van het misdadige plan tot annexatie, dat niet alleen in strijd is met de menselijke wetten van het samenleven van volkeren, maar ook met de relevante voorschriften van de christelijke, islamitische en joodse heilige geschriften.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als Rusland de gebieden opeist en Oekraïne probeert die gebieden te heroveren, zou Rusland kunnen beweren dat Oekraïne de agressor is, waardoor de oorlog verder kan escaleren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.