Russische troepen hebben een kantoor van de katholieke hulporganisatie Caritas in Marioepol aangevallen. Zeven mensen zouden daarbij om het leven gekomen zijn. Ook plunderden Russische soldaten een katholiek seminarie in een klein dorp ten noorden van Kiev.
In een verklaring op haar website zegt Caritas Oekraïne dat verschillende mensen “zich schuilhielden voor beschietingen en een veilig heenkomen zochten” in haar kantoor in Mariupol toen een Russische tank het gebouw beschoot.
“Zeven mensen kwamen om, waaronder twee van onze stafleden”, verklaart Caritas Oekraïne. “Helaas hebben we geen nauwkeurige informatie over de mensen die op dat moment in het kantoor waren, dus we kunnen niet zeggen wie er die dag in het kantoor waren.”
“Onze droefheid verandert in een oproep aan de internationale gemeenschap om alles in het werk te stellen om een einde te maken aan dit geweld”Tweet dit!
- Kardinaal Luis Antonio Tagle
Caritas Oekraïne betuigt haar medeleven “aan de families van onze collega’s” en bad voor de zielenrust van “al diegenen die door Russische agressie zijn gedood”.
Hoewel de aanval vermoedelijk al plaatsvond op 15 maart, “is het pas in de afgelopen uren bekend geworden” vanwege de “afwezigheid van communicatie en het ontbreken van toegang tot het gebied”, aldus het internationale hoofkantoor in Rome, Caritas Internationalis.
De Filipijnse kardinaal Luis Antonio Tagle, prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren en voorzitter van Caritas Internationalis, zei op 12 april tegen Vatican News dat hij “diep bedroefd en geschokt is over het nieuws van de aanslag die tot het verlies van levens heeft geleid”.
“Onze droefheid verandert in een oproep aan de internationale gemeenschap om alles in het werk te stellen om een einde te maken aan dit geweld, om terug te keren naar de dialoog, en om in ieder mens een broeder en zuster te zien”, zegt de kardinaal.
Het nieuws van de aanval kwam enkele dagen na berichten dat Russische militairen ook een katholiek seminarie in Vorzel, een dorp nabij Kiev, hadden overvallen en geplunderd.
Nadat het Russische leger zich uit het gebied had teruggetrokken, plaatste bisschop Vitalii Kryvytskyi van Kiev-Zhytomyr op 9 april verschillende foto’s van de nasleep op zijn Facebook-pagina, waaronder gebroken ruiten en een Mariabeeld waarvan het hoofd was afgebroken. Bisschop Kryvytskyi omschreef de Russische militairen als “barbaren”.
Volgens de rector van het seminarie namen de soldaten niet alleen gebruiksvoorwerpen mee, zoals potten, pannen, draadloze routers, computers en klein gereedschap, maar ook onbetaalbare liturgische voorwerpen, waaronder een zilveren kelk die gebruikt werd door Johannes Paulus II tijdens zijn bezoek aan Oekraïne in 2001.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.