fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Staakt-het-vuren of ‘cynische valstrik’: Russen plannen kerstbestand aan Oekraïens front

Luuk van den Einden 6 januari 2023
image
Op voorstel van de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill gaat vandaag een 36-urig kerstbestand in aan het Oekraïense front. Volgens de orthodoxe rekening valt Kerstmis op 7 januari. Foto: CNS - Maxim Shemetov, Reuters

Na een oproep van de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill gaat vandaag een eenzijdig kerstbestand in aan het Oekraïense front. Kiev wijst zijn voorstel af: “De Russen willen Kerstmis gebruiken om onze opmars te stoppen.”

Gisteren deed Kirill, de Moskouse patriarch van de Russisch-orthodoxe Kerk, een oproep aan “alle bij het interne conflict betrokken partijen op een kerstbestand in te stellen van 6 januari 12.00 uur tot 7 januari 12.00 uur, zodat de orthodoxen op kerstavond en eerste kerstdag religieuze diensten kunnen bijwonen”. Dat meldt het Russische staatspersbureau Tass.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In de orthodoxe Kerk gebruikt men nog steeds de juliaanse kalender, die in het Westen eind zestiende eeuw door de gregoriaanse kalender vervangen werd. Daarom valt Kerstmis in de orthodoxe Kerk op 7 januari.

‘Hypocriet’

Het Kremlin heeft ingestemd met het staakt-het-vuren en de geplande termijn verlengd tot middernacht op 7 januari, maar de Oekraïense regering is niet van plan zich aan het bestand te houden. President Volodymyr Zelenski heeft in een videoboodschap laten weten te geloven dat de Russen “Kerstmis willen gebruiken om onze opmars in de Donbas tijdelijk te stoppen en om zelf materieel en troepen aan te voeren”.

Op Twitter noemt Michailo Podoljak, een adviseur van president Zelenski, het voorstel “hypocriet” en een “cynische valstrik”. De Russisch-orthodoxe Kerk is volgens hem “niet gezaghebbend voor orthodoxe gemeenschappen wereldwijd” en een “oorlogspropagandamachine” die “oproept tot Oekraïense genocide, ophitst tot massamoorden en aanspoort tot verdere militarisering van Rusland”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Oekraïens-orthodoxe Kerk, die vorig jaar alle banden met Moskou doorsneed, gaf Oekraïense gelovigen eerder al toestemming op Kerstmis op 25 december te vieren, als ‘symbolische’ afwijzing van de Russische invasie en culturele invloed.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.