fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

‘Tranen en geloof’: kardinaal Krajewski bidt bij massagraf in Oekraïne

KN Redactie 19 april 2022
image
De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski bidt bij een massagraf in Borodyanka. Foto: CNS/Vatican Media

De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski heeft op vrijdag een massagraf bezocht in Borodyanka, nabij de Oekraïense hoofdstad Kiev. De kardinaal was gedurende de Goede Week namens de paus in Oekraïne als speciaal gezant. 

Krajewski beleefde het gehele Paastriduüm in Oekraïne. Hij reisde met een ambulance die de paus aan het land heeft geschonken aan een ziekenhuis in de hoofdstad Kiev. De pauselijke aalmoezenier bad op Goede Vrijdag de kruisweg samen met de apostolische nuntius in Oekraïne, aartsbisschop Visvaldas Kulbokas.

Ontdaan

Dat gebed vond in Borodyanka plaats, een stad die zo’n vijftig kilometer van Kiev ligt, en tijdelijk door onder het gezag de Russische soldaten viel. Daar bracht Krajewski een bezoek aan een massagraf, waar hij geknield bij bad.

De kardinaal was ontdaan door het zien van “zovele doden, en een massagraf van ten minste 80 overleden personen, zonder naam en achternaam”, zo zei hij in een reactie aan Vatican News.

image
Paus Franciscus zegent op 26 maart, in het bijzijn van Krajewski, de ambulance die het Vaticaan aan Oekraïne heeft geschonken. Foto: CNS/Vatican Media

Bitterheid en lijden

Geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog, zei Krajewski dat “tranen weigeren te stromen” en sprakeloosheid de overhand neemt. De kardinaal was desondanks hoopvol door het zien van het geloof dat Oekraïense christenen op de been houdt.

“Godzijdank is er geloof”, aldus de kardinaal in zijn reactie. Misschien “zal God ons met zijn liefde alles uitleggen en ook alles in ons veranderen, deze bitterheid en dit lijden dat we al een paar dagen dragen, maar vooral vanaf vandaag”, zei hij wijzend op het Paasfeest.

De kardinaal leverde tijdens zijn bezoek ook een tweede ambulance af bij een ziekenhuis in Kiev.

https://www.kn.nl/abonnementen/