fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Oekraïne

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 mei 2022
image
Aartsbisschop P{aul Gallagher hier tijdens een persconferentie op 25 juni 2021. De Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken is voor een driedaags bezoek naar Oekraïne gereisd. Foto: CNS - Paul Haring

Aartsbisschop Paul Gallagher is gisteren in Lviv aangekomen voor een driedaags bezoek aan Oekraïne. Hij zal daar spreken met vluchtelingen, kerk- en regeringsfunctionarissen.

De Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Oekraïne van 18 tot 20 mei in het kader van het dertigjarig jubileum van de diplomatieke betrekkingen tussen de Heilige Stoel en Oekraïne.

Voorafgaand aan zijn vertrek, twitterde het Vaticaanse Staatssecretariaat dat het Vaticaan hoopt met dit bezoek “het belang van dialoog te bevestigen en de vrede te herstellen”.

Ontmoetingen

Gallagher ontmoette woensdag de katholieke aartsbisschop van Lviv Mieczyslaw Mokrzycki en de Oekraïense ambassadeur bij de Heilige Stoel, Andriy Yurash.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Later sprak hij met aartsbisschop Ihor Voznyak, de Grieks-katholieke metropoliet van Lviv en bezocht hij gevluchte Oekraïners die onderdak krijgen van een parochie en een benedictijnenklooster.

Voor donderdag staan ontmoetingen met regionale politici op het programma en een gesprek met het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van Kiev-Halych.

Kiev

Gallagher zal vrijdag de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, spreken. Dit zal waarschijnlijk in Kiev plaatsvinden. Hierna zal hij enkele dorpen buiten de stad bezoeken, die door de Russen bezet zijn geweest.

Aansluitend aan dit bezoek zal Gallagher de pers te woord staan tijdens een persconferentie.

Wopke Hoekstra

Afgelopen zondag spraken de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, en aartsbisschop Gallagher elkaar nog. Hoekstra was in Rome ter gelegenheid van de heiligverklaring van Titus Brandsma. Na afloop van dat gesprek zei Hoekstra dat hij veel aanknopingspunten met het Vaticaan zag met betrekking tot vrede, veiligheid, soevereiniteit en medemenselijkheid.

https://www.kn.nl/donaties/