fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Vaticaanse staatssecretaris belt met Russische minister Lavrov

KN Redactie 9 maart 2022
image
Kardinaal Pietro Parolin, hier op een archieffoto uit 2019. Foto: CNS Photo - Brendan McDermid, Reuters

De Vaticaanse staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin heeft dinsdag een telefoongesprek gehad met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. Het gesprek ging over humanitaire kwesties en over beëindiging van de vijandelijkheden.

Volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zou Parolin zijn “zorgen hebben geuit over de situatie in Oekraïne”. Lavrov zou daarbij de positie van Rusland hebben toegelicht “inzake de oorzaken en doelen van de speciale militaire operatie die plaatsvindt in Oekraïne”.

Hoop op hervatting gesprekken

De twee spraken vooral over humanitaire kwesties, zoals het mogelijk maken van maatregelen om burgers te beschermen. Ook de oprichting en het functioneren van humanitaire corridors en hulp aan vluchtelingen kwam ter sprake.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De partijen hebben hun hoop geuit op een snelle hervatting van gesprekken tussen Moskou en Kiev”, aldus de verklaring, en te komen tot een beëindiging van de vijandelijkheden.

Diepe zorgen paus

Ook het Vaticaan heeft het telefoongesprek door middel van een verklaring bevestigd. Daarin staat dat Parolin de “diepe zorgen” van de paus over de oorlog in Oekraïne kenbaar heeft gemaakt. Ook zijn de woorden van de paus van afgelopen zondag, overgebracht.

De paus sprak toen bij het angelusgebed over “rivieren aan bloed en tranen” die door Oekraïne vloeien. Ook zei hij dat het conflict “niet alleen een militaire operatie is”, zoals Rusland beweert, maar “een oorlog, met door, verwoesting en ellende”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook heeft Parolin nogmaals benadrukt dat het Vaticaan oproept om de wapens neer te leggen en “het geweld van wapens te vervangen door onderhandelingen”. De Heilige Stoel is bereid “om alles te doen, en zichzelf in te zetten ten dienste van de vrede”, aldus de verklaring van het Vaticaan.

Bron: cruxnow.com