Het inzetten van Westerse wapens tegen Russische militaire doelen kan leiden tot een “oncontroleerbare escalatie”. Daarvoor waarschuwt de Vaticaanse staatssecretaris Pietro Parolin.
Een “zorgelijk perspectief”, noemde de kardinaal donderdag het toen nog ophanden besluit van de VS en een aantal NAVO-landen, waarmee Oekraïne militaire doelen op Russisch grondgebied mag bestoken met Westerse wapens.
De tweede man van het Vaticaan suggereerde dat “ieder mens die bezorgd is over het lot van onze wereld”, ook bezorgd zou moeten zijn over de ontwikkeling. Parolin deed de uitspraken na afloop van een boekpresentatie in Milaan. Enkele uren later zou de VS bekend maken dat Oekraïne Amerikaanse wapens mag gebruiken in Rusland, weliswaar alleen om de Oekraïense stad Charkiv te verdedigen, die maar enkele kilometers van Rusland ligt.
In navolging van het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden, gaf ook Duitsland groen licht om met Duitse wapens Russische doelen te bestoken. Het land voegt zich daarmee in het rijtje met verschillende andere NAVO-lidstaten die dezelfde toestemming verleenden. Andere bondgenoten zijn tegen het besluit. Zij vrezen voor verdere escalatie van de oorlog.
In lijn met het officiële Vaticaanse standpunt benadrukt Parolin regelmatig het belang van de-escalatie en dialoog om het conflict te beëindigen. “Idealiter zouden we een manier moeten vinden om beide partijen met elkaar in gesprek te brengen”, zei hij in februari.
De kardinaal reageerde toen afwijzend op de zinspeling van de Franse president Emmanuel Macron over de inzet van grondtroepen in Oekraïne. Het zou “een escalatie betekenen die we nou net proberen te voorkomen”, zei Parolin. “Ik zou het geen apocalyptisch scenario willen noemen – dat is momenteel een overdreven term – maar het is wel angstaanjagend”.
Het Vaticaan heeft herhaaldelijk aangeboden op te treden als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland. Daarvoor werd vorig jaar de Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi als vredesgezant aangesteld. Zuppi leidde een Vaticaanse vredesmissie in Oekraïne, en bezocht naast Rusland ook andere landen. Zijn inspanningen lijken tot op heden tot weinig zichtbare resultaten te hebben geleid.
Paus Franciscus pleit al sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne voortdurend voor het neerleggen van de wapens. Maar volgens sommige critici gaat hij niet ver genoeg. Zij eisen dat hij Rusland en Poetin explicieter veroordeelt en een scherpere toon aanslaat. Verschillende uitspraken van Franciscus, zoals zijn oproep aan Rusland en Oekraïne om de “moed van de witte vlag” te tonen, leidden tot verontwaardiging aan Oekraïense zijde.
Gevraagd of Oekraïne zich zou moeten overgeven en of dit de acties van de sterkere macht zou legitimeren, zei de paus dat “de sterkste degene is die naar de situatie kijkt, aan de mensen denkt en de moed heeft de witte vlag te hijsen, en onderhandelt”. Het Vaticaan heeft echter steeds aangegeven dat de houding van de paus te maken heeft met zijn wens om zo snel mogelijk een einde te maken aan de oorlog.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.