<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Zuster in Zaporizja: ‘Wij blijven hier tot het einde’

Gina Christian - OSV News 12 april 2024
image
Zuster Lucia Murashko in gesprek met vrijwilligers met wie zij noodhulp distribueert langs de frontlinie in Oekraïne. Foto: OSV News - Konstantin Chernichkin, CNEWA

Een vrouwelijke religieus uit de zuidoostelijke Oekraïense stad Zaporizja vraagt om “de hele wereld te vertellen dat we lijden” nu Rusland de aanvallen op het land intensiveert en de Westerse hulp in toenemende mate wordt geblokkeerd door sceptische wetgevers.

In een gesprek met OSV News op 9 april zei zuster Lucia Murashko dat zij en haar twee medezusters niet van plan zijn om Zaporizja te verlaten. De stad is nog in handen van Oekraïne, maar de gelijknamige omliggende regio staat grotendeels onder controle van Russische bezettingstroepen, inclusief de nabijgelegen kerncentrale.

Veel mensen komen naar het klooster

“Iedereen weet dat de situatie op dit moment steeds moeilijker wordt”, geeft ze toe. “Ik vraag mijn medezusters van tijd tot tijd of iemand naar het veiligere westelijke deel van Oekraïne wil gaan, en zij zeggen: ‘Nee, nee, absoluut niet.’”

“Er zijn hier veel mensen aan onze zorg toevertrouwd”, vertelt zuster Lucia. “Dus we willen deze plek niet verlaten omdat er nu, in onze parochie en rond ons klooster, veel jonge mensen verzameld zijn, vluchtelingen, mensen die naar ons toe komen om steun te ontvangen. En nu komen ze ook om met ons te bidden.”

Wanhoop

Onder hen zijn ook Oekraïense soldaten, zegt ze. “Ze komen elke zondag, elk feest om met ons te bidden, voor zover het mogelijk is om te komen. Als ze de kans krijgen, komen ze met ons bidden of biechten bij een priester.”

“Als de Russen komen, dan zijn wij terroristen voor hen, want wij zijn de katholieke Kerk”

Zuster Lucia vertelt dat nu Rusland de aanvallen heeft geïntensiveerd terwijl de Westerse hulp steeds verder opdroogt, de soldaten duidelijk “uitgeput” zijn en “sommigen van hen zijn wanhopig”.

Verbod op religieuze organisaties

“Maar ze hebben geen keus. Ze moeten hier zijn, bij ons blijven, ons beschermen, zelfs zonder wapens. Ze zullen de frontlinie niet verlaten. Ze blijven tot het einde.”

https://www.kn.nl/oekraine/

Op dezelfde manier, zegt ze, zullen ook de zusters blijven, hoewel ze net als veel andere religieuze organisaties zijn verboden door de door het Kremlin geïnstalleerde autoriteiten in de bezette regio Zaporizja.

Priesters weggevoerd

Het verbod “raakt ons niet direct, maar het raakt wel de parochianen van de Grieks-katholieke Kerk in het bezette gebied”, zegt ze. “Ze lijden heel erg, omdat ze niet publiekelijk hun geloof kunnen beleven, en ook al meer dan een jaar niet meer kunnen biechten omdat onze priesters weggevoerd zijn.”

“Als de Russen komen, dan zijn wij terroristen voor hen, want wij zijn de katholieke Kerk”, aldus zuster Lucia. “God weet dat als de Russen naar Zaporizja komen, geen van ons katholieke zusters in Russische handen zou willen vallen.”

Kerk onder de mensen

“Maar we zijn niet van plan om weg te gaan”, besluit ze. “Het is belangrijk om hier te zijn, om een Kerk te zijn onder de mensen die bidden, die God vertrouwen. De toekomst ligt in Gods handen. We moeten hier zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.