fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Omtzigt (CDA): ‘Rutte, geef duidelijkheid over ISIS’

KN Redactie 12 september 2016
image
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. (Foto: CDA)

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil duidelijkheid van minister-president Mark Rutte: pleegt ISIS genocide of niet? 

Negen weken geleden stelde hij die vraag ook al aan Rutte, zonder resultaat. Nu wil hij binnen een week antwoord, laat hij Katholiek Nieuwsblad weten.

‘Genocide’

Omtzigt: “Het Europees Parlement heeft mijn motie aangenomen, die helder stelt dat ISIS/Daesh genocide pleegt jegens Christenen en Yezidi’s en andere religieuze minderheden. Ook het Huis van Afgevaardigden in de VS en het Lagerhuis hebben vergelijkbare moties aangenomen. En de Amerikaanse regering stelt dat ISIS genocide pleegt. Nu probeert Rutte er onderuit te komen door te zeggen dat dat iets voor historici is om te bepalen. Dat is het echter niet.”

Erkenning

Volgens Omtzigt wil Mark Rutte niet bevestigen dat IS genocide pleegt, omdat hij daar dan ook naar moet handelen. “We moeten iedereen verplicht vervolgen die in Syrië is geweest. Het is toch vreemd dat we mensen na drie verkeersboetes opsluiten maar iemand die in Syrië met IS heeft gevochten vrij mag rondlopen”, legt Omtzigt uit. Ook wil Omtzigt erkenning voor de slachtoffers.

‘Rutte heeft geen moreel kompas’

“Rutte is zijn geloofwaardigheid volledig kwijt”, vindt het CDA-Tweede Kamerlid. “Hij heeft geen moreel kompas. Hoe kun je anders zeggen dat hij het liefst heeft dat Nederlandse geradicaliseerde moslims omkomen in Syrië? Dat zou een ander land moeten zeggen: dat ze het liefst hebben dat hun extremistische landgenoten omkomen als ze een bom af laten gaan in Nederland.” (MO)