<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onbekende legt 160.000 euro op altaar kerk: ‘Voor Afrika’

Peter Doorakkers 23 januari 2019
image
De envelop bevatte 320 briefjes van 500 euro. Foto: Flickr.com - CCBY Peter Linke

Een onbekende heeft een envelop met daarin 160.000 euro achtergelaten op het altaar van een kerk in het Duitse Saal an der Donau, meldt de Mittelbayerischen Zeitung.

Het geld werd al op Eerste Pinksterdag 2018 ontdekt door koster Maria-Elisabeth Giesa, die de voorbereidingen voor de Mis kwam treffen. De donatie moest echter eerst onderzocht worden door het bisdom Regensburg, dat het nieuws afgelopen weekend bekendmaakte.

Geschrokken

Giesa vertelt in de Mittelbayerischen Zeitung dat ze “geschrokken” was toen ze ontdekte wat er in de bruine envelop zat, die onder het altaarkruis was gelegd. “We hebben een offerblok, maar daar past niets van deze grootte in”, merkte ze volgens welt.de nog op.

Pastoor Norbert Grosse, die meteen werd ingelicht, kon het “aanvankelijk helemaal niet vatten”. Hij lichtte het kerkbestuur en het bisdom Regensburg in. Hem werd ook gevraagd het geld naar de bank te brengen. Die had in het kader van anti-witwasregels nog wel wat vragen over de 160.000 euro in biljetten van 500 euro, maar accepteerde het geld uiteindelijk wel.

Voor Afrika

Dan was er nog de vraag waar het geld aan besteed moet worden. “Voor Afrika”, was alles dat de anonieme gever op de envelop had geschreven. Binnen de parochie werd vervolgens besloten het geld gelijkelijk te verdelen over vier partijen: een missiezuster en een missiepater die in respectievelijk Zuid-Afrika en Zambia werken, de katholieke hulporganisatie Missio en een met de paters van Marianhill verbovenden missieorganisatie.

Maria-Elisabeth Giesa is blij met de verdeling van het geld: “Ik vind het mooi dat men weet waar het geld terechtkomt. Dat men weet dat er iets goeds mee gebeurt.”

Wonder van Braunschweig

Welt.de merkt nog op dat de grote gift doet denken aan het “wonder van Braunschweig”. Daar is sinds 2011 een aantal enveloppen met geld gevonden. Wie het geld achterliet, is onbekend. Wel waren er krantenberichten bij de giften gevoegd, die een idee gaven van waar de giftgever het geld aan besteed wilde zien.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.