fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onderscheiding Ploumen ‘allerminst goedkeuring pro-abortuspolitiek’

KN Redactie 16 januari 2018
image
Oud-minister Lilianne Ploumen (Foto: wikipedia.org)

De pauselijke ridderorde die aan oud-minister Ploumen is uitgereikt “is allerminst een goedkeuring van de pro-abortuspolitiek en de politiek van geboortebeperking die door mevrouw Ploumen wordt uitgedragen”.

Vorige week stelde KN vragen bij de suggestie van Lilianne Ploumen zelf dat haar inzet voor ‘veilige abortus’ met een pauselijke ridderorde was bevestigd.

Eind december interviewde BNR-radio de oud-minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar haar benoeming tot Commandeur in de Orde van St.-Gregorius de Grote. Op de vraag of die haar was toegekend om “wat zij allemaal doet voor abortus”, antwoordde ze dat “dat er niet bij staat”. Maar ze meende wel dat het Vaticaan wel weet “dat ik she decides heb opgezet”.

Campagne She decides

Daarmee doelde ze op de campagne die ze vorig jaar startte nadat de president Donald Trump verbood nog langer Amerikaans belastinggeld aan abortus elders in de wereld te besteden. Omdat Ploumen in korte tijd zo’n 400 miljoen euro voor haar ‘abortusfonds’ wist te vergaren kreeg ze begin deze maand de Machiavelliprijs.

‘Allerminst een goedkeuring’

Navraag bij de pauselijke nuntiatuur in Den Haag en bij de lokale bisschop leverde niets op, hetgeen erop duidde dat er geen aanvraag was gedaan.

Desgevraagd liet de de vicewoordvoerder van de Vaticaanse persdienst, Paloma Garciá Ovejero het volgende weten: “De toekenning van de Pauselijke Orde van Sint Gregorius de Grote die is ontvangen door mevrouw Lilianne Ploumen, ex-Minister van Ontwikkelingssamenwerking, tijdens het bezoek van de Nederlandse koning en koningin aan de Heilige Vader in juni 2017, ligt in lijn met het diplomatieke gebruik van het uitwisselen van eretitels tussen delegaties bij officiële bezoeken van staatshoofden of regeringsleiders aan het Vaticaan.
Het is dus allerminst een goedkeuring van de pro-abortuspolitiek en de politiek van geboortebeperking die door mevrouw Ploumen wordt uitgedragen.” (KN)