<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onderzoek pastoor Jacques Hamel vordert

KN Redactie 27 juli 2018
image
De vermoorde parochiepriester Jacques Hamel. (Foto: AP)

Tientallen getuigen zijn gehoord in het kader van het zaligverklaringsproces van de in 2016 vermoorde 85-jarige priester Jacques Hamel.

De bejaarde Franse priester werd door twee islamitische terroristen vermoord terwijl hij in het Normandische plaatsje St.-Etienne du Rouvray de Heilige Mis opdroeg.

Dit jaar klaar

Normaliter geldt er een wachttijd tot vijf jaar na de dood voor een zaligverklaringsproces kan worden geopend. In dit geval is daarvan door de paus ontheven.
De coördinator (postulator) van het onderzoek, priester Paul Vigouroux, zegt erg onder de indruk te zijn geraakt van het gebedsleven van Hamel. Het onderzoek, dat op diocesaan niveau plaatsvindt, moet volgens planning eind dit jaar klaar zijn.

600 preken

Van de 65 getuigen, zijn er 48 gehoord, onder wie mensen die aanwezig waren bij de moord die later door IS is opgeëist.
Voor zover de priester geschriften heeft nagelaten worden die onderzocht of die consistent zijn met de leer van de Kerk. Dat gebeurt ook met de meer dan 600 preken die Hamel heeft gehouden op basis van uitgebreide aantekeningen.

Martelaar of niet

Als die fase voorbij is worden er een periode ingelast om rustig na te denken of de zaak wordt doorgezet. Vervolgens gaat het dossier naar Rome, waar de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen de zaak bestudeert en haar bevindingen aan de paus voorlegt. Het gaat met name om de vraag of Jacques Hamel als martelaar erkend kan worden. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.