Een jaar voor de eerste formele aanklachten tegen kardinaal George Pell werden ingediend had de Australische politie al een speciaal onderzoeksteam geformeerd.
De zaak kwam aan het licht tijdens een hoorzitting die moet leiden tot het besluit of de kardinaal zal worden berecht. Volgens Pells advocaat, Robert Richter, startte de politie al in 2013 met onderzoek naar Pell, maar duurde het een jaar voor zij getuigen kon vinden. Toen die eenmaal waren gevonden, lukte het niet via de normale procedures bevestiging van de beschuldigingen te vinden, aldus Richter.
“Toen Operation Tethering (tethering = vastbinden kn) begon, was het een operatie die op zoek was naar een misdaad omdat er geen misdaad was gemeld.”
Hoofdinspecteur Paul Sheridan gaf tijdens het verhoor toe dat de operatie specifiek gericht was op Pell, “bedoeld om te onderzoeken of er overtredingen hebben plaatsgevonden.”
Het onderzoek werd in april 2015 een “operatie” toen beschuldigingen van “ongepast gedrag” naar boven kwamen, maar zonder beschuldigingen van criminele handelingen. De operatie werd gestart zonder slachtoffers, “dat is verbijsterend voor een serieus onderzoek naar een zeer, zeer hooggeplaatste persoon.”
Richter vroeg de rechercheur ook waarom ernstiger beschuldigingen die sommige slachtoffers deden aan het adres van een leerkracht en een non niet werden onderzocht. “Zij worden geacht onderzoek te doen naar ernstige seksuele misdrijven en zij deden helemaal niets met de serieuze beschuldigingen van twee slachtoffers.”
Pell wordt ervan beschuldigd in de jaren ’70 leden van het jongenskoor en misdienaars seksueel te hebben misbruikt. Zes aanklachten zijn onlangs vervallen omdat de klager is overleden. Aan de houdbaarheid van diens beschuldigingen werd ernstig getwijfeld. (KN/CH)