<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onderzoek: stichter Foyers de Charité misbruikte meisjes in biecht

KN Redactie 8 mei 2020
image
Priester Georges Finet (1898-1990) Foto: martherobin.com

De Franse priester Georges Finet, medestichter van de Foyers de Charité, misbruikte 26 meisjes, de meesten tijdens de biecht. Dat concludeert een onderzoekscommissie na 143 getuigen te hebben gehoord.

De onafhankelijke commissie werd in 2019 ingesteld, nadat de Foyers, een beweging die wereldwijd retraitehuizen runt, berichten hierover hadden ontvangen.

Oud-leerlingen internaat

De commissie rondde haar werk na zes maanden af. De Foyers de Charité publiceerden donderdag een samenvatting van het onderzoeksrapport.

Er werden 143 getuigen gehoord over de in 1990 overleden Finet. De meesten waren oud-leerlingen van een internaat van de Foyer. Daarnaast meldden zich leden en oud-leden van de Foyers de Charité en retraitanten.

‘Langdurig lijden veroorzaakt’

De verklaringen betroffen de periode 1945-1983, met een nadruk op de periode na 1961. Daaruit bleek volgens de samenvatting dat er sprake was van “ernstig afwijkende handelingen van de kant van père Finet”, in bijna alle gevallen in de context van de biecht.

De handelingen “hebben bij de slachtoffers psychologische en spirituele wonden veroorzaakt, en langdurig lijden, soms tot op de dag van vandaag”.

Over de schreef tijdens de biecht

Volgens 26 vrouwen, vooral oud-leerlingen van de school, ging Finet tijdens de biecht over de schreef. Het merendeel van hen was op dat moment tussen 10 en 14 jaar oud.

In veertien van deze 26 gevallen betrof het aanrakingen, in sommige gevallen van de borsten of van de huid onder de kleding. In twintig van de 143 verklaringen werd melding gemaakt van “aanhoudende en opdringerige vragen met een seksueel karakter”.

Twaalf van de gehoorde vrouwen spraken van een situatie waarin er een ongezonde grip op hen bestond en van een sektarische beweging.

Werkwijze

Er kwamen ook getuigenissen binnen van vrouwen die het voor Finet opnamen. Die bevestigden volgens de samenvatting overigens wel diens werkwijze, de vragen over seksualiteit (wat volgens hen een educatief doel diende) en dat de biechtgesprekken vaak op Finets kamer plaatsvonden, soms laat in de avond.

‘Gebrek aan afstand en empathisch vermogen’

De commissie wijst er ook op dat de in 1898 geboren Finet tot een generatie priesters behoorde die werd opgeleid met biechthandleidingen waarin de nadruk “overdreven op de seksuele moraal gericht was”.

Volgens de commissie wijst “het bestaan van misplaatste gebaren en een ondervraging over seksuele thema’s minstens op een gebrek aan afstand en aan empathisch vermogen jegens de jonge meisjes”.

‘Beïnvloedbare personen in een problematisch systeem’

Finet lijkt volgens de commissie een typisch voorbeeld van iemand die van de gelegenheid gebruik maakte en “beïnvloedbare personen in een problematisch systeem” misbruikte.

Zijn biechtpraktijk voldeed op geen enkele wijze aan de geldende kerkrechtelijke normen.

Misbruikbeschuldigingen jegens anderen

Ook kwamen negen getuigenissen naar voren waarin misbruikbeschuldigingen tegen anderen werden geuit. Dit betrof zaken van na 1950 waarbij leden of sympathisanten van de Foyers betrokken waren.

‘De moed te getuigen’

Priester Moïse Ndione, sinds 2017 hoofd van de Foyers de Charité, zei in een reactie dat zijn gedachten allereerst naar de slachtoffers uitgaan.

“Ik dank hun dat zij de moed hebben gehad voor de commissie te getuigen, wat in hen de pijnlijke herinnering deed herleven aan het trauma dat zij te dragen hebben.”

Vraag om vergeving

Hij vroeg hen namens de Foyers “nederig om vergeving” en zei met hen te willen zoeken “naar de beste manier van erkenning van wat zij hebben doorgemaakt”.

“Het is essentieel de waarheid te onderzoeken, allereerst voor de slachtoffers zelf, en de wonden te erkennen die door père Finet zijn geslagen.”

Foyers in de Lage Landen

De Foyers de Charité zijn voortgekomen uit een ontmoeting die Finet in 1936 had met de mystica Marthe Robin (1902-1981). Zij vroeg de priester een gemeenschap te stichten om retraites te preken.

Ook in de Lage Landen zijn Foyers de Charité gevestigd; in Nederland in het Limburgse Thorn en in België in Spa.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.