fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Onderzoek: Vrouwelijke theologen komen weinig aan bod

Katholische Nachrichten-Agentur 21 januari 2021
image
Foto: Brett Jordan - unsplash.com

Volgens een Duits onderzoek worden katholieke vrouwelijke theologen aanzienlijk minder benaderd voor publicaties of als spreker dan hun mannelijke collega's. Dit zou mede komen door een gebrek aan bewustzijn van deze ongelijkheid, zeggen de onderzoekers.

De studie toont aan dat het aandeel vrouwelijke auteurs in gespecialiseerde publicaties slechts 18 procent is. Op academische evenementen vormen vrouwen slechts 21 procent van de sprekers. De onderzoekers onderzochten theologische publicaties tussen 2010 en 2019 en ontdekten 6.104 publicaties door mannen en 1.330 door vrouwen.

Ook werden conferenties en jaarlijkse bijeenkomsten van theologische werkgroepen onderzocht. Hier gaven 416 mannen en 112 vrouwen lezingen.

Verschillen per discipline

Het onderzoek werd geleid door het bestuur van Agenda, een wetenschappelijke vereniging van ongeveer 350 vrouwen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De voorzitter is de vrouwelijke theoloog Gunda Werner uit Graz.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Er werden behoorlijke verschillen per theologische discipline geconstateerd. Terwijl het aandeel vrouwelijke sprekers in religieus onderwijs 35 procent was, was het aandeel 15 procent in nieuwtestamentische studies. Zeven van de tien ondervraagde werkgroepen hadden helemaal geen vrouwelijke sprekers op hun jaarlijkse conferenties.

Vrouwelijke auteurs

Onder de onderzochte twintig media bevonden zich maar vier tijdschriften en jaarboeken waar meer dan 30% van de auteurs een vrouw was. Koploper is het tijdschrift Bibel und Kirche waarin 37 procent van de artikelen wordt geschreven door vrouwelijke theologen.

De veel geciteerde Herder Korrespondenz bevindt zich aan de onderkant van dit klassement met een aandeel van 13 procent vrouwelijke auteurs. Het wordt gevolgd door het tijdschrift Gottesdienst met 11 procent, het door jezuïeten geleide Zeitschrift für Theologie und Philosophie met acht procent en het Archiv für katholisches Kirchenrecht met vijf procent.

Het gevoel van veel vrouwen

Werner noemde het resultaat "heel, heel ontnuchterend". Het gevoel van veel vrouwen dat ze niet meedoen werd bevestigd door de cijfers, zei ze. "Er moet een gemeenschappelijk bewustzijn van het probleem worden gecreëerd", zei de theoloog.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ze riep theologische werkgroepen op om het aandeel van vrouwen op hun conferenties te verhogen, aangezien zij verantwoordelijk waren voor een "adequate vertegenwoordiging van vrouwelijke theologen".

Blijkbaar was er een gebrek aan bewustzijn van het probleem, terwijl dat juist nodig was om de "onbalans en ongelijkheid" te verhelpen.

Bezorgd

De voorzitter van de Katholieke Theologische Faculteitsvereniging (KThF), Johanna Rahner, zei dat ze "gedeprimeerd en bezorgd" was over de resultaten.

Het is nu nodig om "ook binnen onze eigen gelederen te werken om dingen te veranderen", zei ze. De theoloog uit Tübingen zei dat het als eerste stap nodig is om aandacht te vragen voor "systemische discriminatie" van vrouwen.

'Standaard-excuus'

Het "standaard-excuus" dat vrouwelijke theologen niet aan de juiste onderwerpen werken, zou niet langer mogen gelden, vindt Rahner. Het argument dat vrouwen de dingen anders zien, stond uiteindelijk wetenschap en onderzoek in de weg.

De voorzitter van de KThV voegde toe dat er "een gebrek aan gevoeligheid" was in de media.