<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ontvoerde Italiaanse priester ontmoet de paus

KN Redactie 18 november 2017
image
Archieffoto van Maurizio Pallù (via bisdom Haarlem-Amsterdam)

De Italiaanse priester Maurizio Pallù was eerder enige tijd werkzaam in Nederland. In oktober werd hij vijf dagen ontvoerd in Nigeria. Na zijn vrijlating keerde hij terug naar Italië waar hij afgelopen woensdag de paus mocht ontmoeten.

Dat meldt Radio Vaticaan. Pallù (63) was aanwezig bij de ochtendmis van de paus in Casa Santa Marta.

Ontmoeting met de paus

In gesprek met de radiozender vertelt de priester over zijn ontmoeting met de paus na afloop van de Mis. “Het was prachtig. Ik ging erheen met mijn moeder, die op 21 november negentig wordt.” Maurizio Pallù zei dat de Heilige Vader erg onder de indruk was van zijn moeder. “Volgens hem ziet ze er goed uit voor haar negentig jaar!”

De paus vroeg de priester om hem te vertellen over de situatie in Nigeria. Volgens Pallù zei Franciscus hem “dat hij iedereen die lijdt in zijn hart, in zijn preken en in zijn gebeden meedraagt”.

Franciscus vroeg hem ook wanneer de Italiaanse priester weer verwacht terug te keren naar Nigeria. “Ik denk op 1 december”, aldus Pallù.

Ontvoering

Hij wil heel graag terugkeren naar het land waar hij als missionaris van de Neocatechumenale Weg al drie jaar aan de slag was totdat hij er ontvoerd werd. Dat gebeurde in Benin City, een stad in het zuiden van het land.

Don Pallù werd er samen met vier anderen het slachtoffer van een roofoverval door een gewapende bende. Vijf dagen later kwam hij vrij dankzij bemiddeling van de crisiseenheid van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terug naar Nigeria

De priester die als missionaris eerder werkzaam was in Haarlem en Heerhugowaard, keerde na zijn vrijlating terug naar zijn vaderland Italië. Hij wil nu echter zo snel mogelijk terug naar Nigeria. Hij gelooft dat het een goed moment is om terug te keren.

“Een heel gunstig moment” en er moet nu iets gedaan worden, “want de corruptie heeft er een ongelooflijk niveau bereikt”. Hij wil er vooral weer gezinnen gaan helpen, want “het meest serieuze probleem in Afrika is het gezin”.

Door in te zetten op gezinnen, denkt de priester de situatie in het land aanzienlijk te kunnen verbeteren. “Het opnieuw opbouwen van christelijke gezinnen, met jonge mensen die bezield zijn door Jezus Christus en van Hem houden, kan tot een verandering leiden in de sociale structuur. En dat is iets waar de duivel niet op zit te wachten.”

Interview KN

Na zijn vrijlating sprak Katholiek Nieuwsblad met Maurizio Pallù. In een exclusief interview vertelt hij onder meer dat hij erg bang is geweest tijdens zijn ontvoering, maar dat de christelijke gemeenschap en het gebed van medegelovigen hem heel veel moed gaven. “Dat schept broederlijke verbondenheid en daarvan wil ik getuigen. Ik dank God en zijn handelen door de gemeenschap.”

Lees het hele interview dat in KN43 verscheen via KNdigitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.