<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ontvoerde pater smeekt om hulp in video

KN Redactie 11 mei 2017
image
Foto: internet

Opnieuw heeft de vorig jaar in Jemen ontvoerde Indiase priester Tom Uzhunnalil om hulp gesmeekt voor zijn vrijlating.

“Ik ben pater Tom Uzhunnalil en ik ben geboren op 18 augustus 1958”, zegt de sterk vermagerde en bebaarde Indiër. “Ik heb de steunbetuigingen van mijn lieve familie ontvangen die zich zorgen maakt om mij. Ik ben daar dankbaar voor, heel erg bedankt.”

Zusters vermoord

Pater Tom werd vorig jaar maart ontvoerd tijdens een aanval van islamitische terroristen op een bejaardenopvang in Jemen die werd gerund door zusters van Moeder Teresa. Daarbij werden vier van de vijf religieuzen doelgericht vermoord. Daarnaast kwamen nog twaalf anderen om het leven. Een vijfde zuster wist pater Tom te waarschuwen en zichzelf te verstoppen. De priester werd echter gepakt en ontvoerd.

Tweede video

Het is de tweede video die de ontvoerders openbaar hebben gemaakt. De eerste verscheen op Tweede Kerstdag en was het bewijs van leven waar de Kerk en de Indiase regering om hadden gevraagd. Daarin deed de priester een beroep op de paus en beklaagde hij zich, mogelijk onder druk, dat hij “vergeten” was door zowel de Kerk als de autoriteiten en dat hij zorg nodig had.

Gezondheid verslechtert

In de op 15 april gedateerde video zegt pater Tom dat zijn ontvoerders hem “naar best vermogen goed behandelen”.
In de video vraagt hij snel te worden vrijgelaten omdat zijn gezondheid “snel verslechtert”. Ook zegt hij dat zijn kidnappers de bisschop van Abu Dhabi en de Indiase regering hebben benaderd, maar dat hun reactie “niet bemoedigend was”.

Positief signaal

Het is nog niet duidelijk of de video authentiek is. Als die echt blijkt te zijn dan betekent dat niet alleen dat de priester nog leeft, maar ook dat zijn ontvoerders een opening zoeken om te kunnen onderhandelen.
Op het eerste gezicht oogt hij gezond, maar hij vraagt om een zo snel mogelijke ziekenhuisopname. Ook zegt hij “verdrietig” te zijn dat niet alles in het werk zou zijn gesteld om hem vrij te krijgen. Noch de Kerk, noch de Indiase overheid zouden serieus op de contactpogingen door de ontvoerders zijn ingegaan. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.