fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ook Aramese Federatie Nederland roept op tot vredesgebed voor Syrië

KN Redactie 31 mei 2016
image
Archiefbeeld uit 2014: Syrische vrouwen bidden in een katholieke kerk in Damascus. (Foto: AP)

De Aramese Federatie Nederland (AFN) roept op tot deelname aan het gebedsinitiatief voor vrede in Syrië dat woensdag wordt gehouden.

De federatie sluit zich aan bij de oproep die paus Franciscus zondag aan kinderen wereldwijd deed om aan het vredesgebed mee te doen. Het gebedsinitiatief is gelanceerd door een groep Syrische bisschoppen van zowel katholieken als orthodoxen huize.

‘Einde aan het geweld’

De AFN schrijft zich te richten tot “zowel kinderen als volwassenen. Wij roepen iedereen op om te bidden voor vrede, stabiliteit en een einde aan het geweld tegen alle Syrische burgers ongeacht religie of etnische afkomst”.

De “verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië die al meer dan 5 jaar duurt, heeft het leven van meer dan 200 duizend mensen gekost. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld”.

‘Nieuwe genocide op Aramese christenen’

De AFN stelt dat de “zogenoemde Arabische lente desastreuze gevolgen” heeft gehad “voor de regio en voor alle gemeenschappen maar extremistische groepen zoals Islamitische Staat en Al-Nusra voeren een schaduwoorlog tegen Arameeërs en andere christelijke minderheden”.

Er voltrekt zich, schrijft de AFN, “een nieuwe genocide op Aramese christenen in de schaduw van de burgeroorlog in Irak en Syrië”.

‘Meer aandacht voor leed Syrische burgers’

“De genocide die Islamitische Staat pleegt op (Aramese) christenen, Jezidi’s en andere minderheden is onlangs erkend door het Europees Parlement en de Amerikaanse regering. Met behulp van deze oproep hopen wij meer aandacht te krijgen voor deze genocide en voor het leed van alle Syrische burgers.”