<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oorlogsdocumenten Pius XII vanaf 2020 toegankelijk

KN Redactie 4 maart 2019
image
Paus Pius XII CNS Photo - Vatican Media

Onderzoekers kunnen vanaf volgend jaar toegang krijgen tot alle documenten van het pontificaat van paus Pius XII (1939-1958). De documenten van de oorlogspaus worden bewaard in de geheime archieven van het Vaticaan.

Dat maakte paus Franciscus maandag bekend. “De Kerk is niet bang voor de geschiedenis. In tegendeel, ze houdt ervan en zou er meer en beter van willen houden, net als ze van God houdt. Daarom open ik, met evenveel vertrouwen als mijn voorgangers, deze rijkdom aan documenten en vertrouw ze toe aan wetenschappers”, zei de paus.

Wel of geen steun aan Joden?

Onderzoekers, vooral degenen die geïnteresseerd zijn in de relaties tussen katholieken en Joden, hadden het Vaticaan gevraagd de archieven te openen om zo volledige studie mogelijk te maken naar het handelen van paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze hopen er onder meer achter te komen wat de oorlogspaus wel of juist niet deed voor de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Paus Pius XII wordt er vaak van beschuldigd dat hij met opzet of uit lafheid gezwegen zou hebben over de Holocaust.

Alles toegankelijk

In de geheime Vaticaanse archieven ligt het merendeel van de documenten over paus Pius XII. Medewerkers hebben de laatste dertien jaar gewerkt aan het bijeenbrengen, categoriseren en toegankelijk maken van het materiaal.

Een klein deel van de documenten uit zijn pontificaat is al toegankelijk voor wetenschappers. Vanaf 2 maart 2020 zal dit gelden voor alle documenten in de archieven, van zijn uitverkiezing in 1939 tot zijn dood in 1958.

Serieus historisch onderzoek

Paus Franciscus zei er maandag op te vertrouwen dat serieus en objectief historisch onderzoek op de juiste wijze de mooie, maar ook de moeilijke momenten van paus Pius’ pontificaat zal kunnen beoordelen.

Het is de gewoonte dat het Vaticaan al het archiefmateriaal van een heel pontificaat op hetzelfde moment toegankelijk maakt. In 2006 besloot paus Benedictus XVI wetenschappers toegang te geven tot alle documenten van het pontificaat van paus Pius XI dat tot 1939 duurde. (KN/CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.