fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oostenrijk: bisschoppen ‘diep geraakt’ na aanslag; vandaag requiemviering voor slachtoffers

KN Redactie 3 november 2020
image
De aartsbisschop van Wenen, kardinaal Christoph Schönborn Foto: CNS Photo - Paul Haring

In de kathedraal van Wenen wordt vandaag een Mis opgedragen voor de slachtoffers van de aanslag die de Oostenrijkse hoofdstad maandagavond trof.

Bij schietpartijen op verschillende plaatsen in de Weense binnenstad kwamen vier mensen om het leven. Vijftien mensen raakten gewond, van wie sommigen ernstig. De politie schoot een dader dood; volgens de Oostenrijkse regering betrof het een aanhanger van terreurbeweging IS. Mogelijk waren er meer daders, ten minste een verdachte zit vast.

'Deze dramatische uren'

De aartsbisschop van Wenen, kardinaal Christoph Schönborn, riep gisterenavond al op tot gebed voor de slachtoffers en de politie. Hij zei “diep geraakt” te zijn.

“In deze dramatische uren bid ik met vele anderen, die via de media de tragische gebeurtenissen in het hart van onze stad volgen, voor de slachtoffers, voor de veiligheidskrachten en dat het niet tot verder bloedvergieten komt”, aldus Schönborn maandagavond in een interview met Kathpress.

'Verschrikkelijk'

In totaal werd er op zes plaatsen in Wenen geschoten, onder meer bij een synagoge. De kardinaal benadrukte “dat blind geweld door niets te rechtvaardigen is”.

Ook andere Oostenrijkse bisschoppen reageerden geschokt. Bisschop Wilhelm Krautwaschl van Graz tweette maandagavond: “Verschrikkelijk wat er vanavond in Wenen gebeurt. Bedankt, iedereen die zich in een van de veiligheids- en hulpdiensten voor het leven inzet! Mijn gebeden gaan uit naar de slachtoffers, de families en iedereen die erdoor geraakt is.”

'Haat mag niet het antwoord zijn'

In een interview met de omroep ORF riep Schönborn zijn landgenoten vanochtend op de kalmte te bewaren. “Haat mag niet het antwoord zijn op deze haat”, net zo min als paniek: “Want wie in paniek raakt, loopt steeds gevaar deze paniek door te geven.”

Oostenrijk mag volgens de kardinaal geen maatschappij worden die zich “afsluit in angst”, maar moet de waarden hooghouden die het land “gestempeld hebben”: “Ga verder op de weg van de solidariteit, de gemeenschap en de bedachtzaamheid.”

“Zolang de warmte in onze samenleving sterker is dan de kou van de haat, hoeven we niet moedeloos te zijn”, aldus de kardinaal.

Rouwviering voor slachtoffers

De kerken in Oostenrijk blijven open voor gebed. Ook kondigde de kardinaal een rouwviering aan in de Stephansdom, de kathedraal van Wenen.

Details hierover waren vanochtend nog niet bekend. In ieder geval wordt de viering online gestreamd; ook in Oostenrijk gelden vanwege het coronavirus beperkingen rond het aantal toegestane kerkgangers.

Bronnen: kathpress.at, erzdioezese-wien.at, nos.nl, ORF

https://www.kn.nl/abonnementen/