<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oostenrijkse bisschop in opspraak

KN Redactie 10 augustus 2018
image
Bisschop Alois Schwarz (Foto: Bisdom St. Pölten/Helga Bauer)

De Oostenrijkse bisschop Alois Schwarz (66) is zodanig in opspraak geraakt dat hij het Vaticaan heeft gevraagd zijn zaak te onderzoeken.

De zaak kwam onlangs aan het rollen toen Schwarz het bisdom Gurk-Klagenfurt op 1 juli verruilde voor dat van St.-Pölten. Zijn vroegere vicaris-generaal Engelbert Guggenberger werd door het kapittel aangesteld als tijdelijk waarnemer tot er een nieuwe bisschop wordt benoemd.

Extern onderzoek

Die stuitte op dusdanige financiële transacties dat hij besloot een extern accountantsbureau de financiële handel en wandel van de vertrokken bisschop te laten natrekken. Dat heeft Guggenberger kort na zijn aantreden op de website van het bisdom laten weten.
Zo bleek dat Schwarz, die het bisdom sinds 2001 had geleid, jarenlang de verplichte financiële controles had ontdoken.

Relaties

Volgens mediaberichten zou de bisschop onverantwoorde miljoeneninvesteringen hebben gedaan op aandringen van een medewerkster van wie gesuggereerd wordt dat er ook privé een relatie was. Schwarz zou haar vlak voor zijn vertrek een nieuw arbeidscontract voor zes jaar hebben gegeven. De vrouw is met onmiddellijke ingang met verplicht verlof gestuurd.
In de Oostenrijkse media wordt beweerd dat de bisschop vaker relaties met vrouwen zou hebben gehad.

Vaticaans onderzoek

Omdat de aanhoudende berichtenstroom zijn werk als nieuwe bisschop van Sankt Pölten hindert, heeft de bisschop zijn eigen voorstelling van zaken voorgelegd aan de Vaticaanse Congregatie voor de Bisschoppen ter evaluatie. (KN)