fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oostenrijkse bisschoppen zwengelen discussie aan over kerkelijke zegen homoparen

KN Redactie 27 mei 2020
image
Foto: Nick Karvounis - Unsplash.com

In Oostenrijk is een boek verschenen waarin de vraag gesteld wordt hoe homoseksuele stellen een kerkelijke zegen kunnen ontvangen. Het boek werd geschreven op verzoek van de liturgische commissie van de Oostenrijkse bisschoppenconferentie, aldus de hoofdauteur van het boek.

Het boek, getiteld Benediktion von gleichgeschlechtlichen Partnerschaften (‘Zegening van partnerschappen van gelijk geslacht’), bevat bijdragen van een aantal Duitstalige theologen en concrete liturgische aanbevelingen voor zo’n kerkelijke zegen voor homoparen.

‘Officiële liturgie’

Een van de belangrijkste auteurs en redacteuren van het boek is pater Ewald Volgger, directeur van het Instituut voor Liturgische Studies en Sacramentele Theologie aan de Katholieke Universiteit van Linz. In een interview met het Oostenrijkse bisdomsblad KirchenZeitung stelt Voggler dat de tijd rijp is voor “een officiële liturgie” voor homoverbintenissen, “gebaseerd op de kerkelijke leer”.

“Met een zegen drukt de Kerk de verplichting tot trouw en de exclusiviteit van de relatie uit”

Daarvoor is volgens Volgger wel een wijziging nodig van de catechismus van de katholieke Kerk. “De opvatting over homoseksualiteit is in heel Europa zodanig ter discussie komen te staan, dat een openstelling niet alleen bespreekbaar is, maar zelfs kan worden geëist”, aldus de priester en theoloog.

Nu al wijdverbreide ‘Valentijnszegen’

Hij legt verder uit dat zo’n kerkelijke zegen over een verbintenis geen sacrament is, en dus niet gelijk kan worden gesteld aan een huwelijk. Maar het moet ook meer zijn dan de zegen aan homoparen op Valentijnsdag die volgens Volgger in Oostenrijk nu al wijdverbreid is.

“Een zegening, zoals die vanuit liturgisch-theologisch oogpunt wordt voorgesteld, zou ook een officieel karakter hebben, waarmee de Kerk de verplichting tot trouw en de exclusiviteit van de relatie uitdrukt.”

Synodale Weg

In het Duitse taalgebied gaan wel vaker stemmen op, ook onder bisschoppen, om de kerkelijke leer over homoseksualiteit aan te passen. Ook in de ‘Synodale Weg’ die de Duitse Kerk recent is gestart staat het thema hoog op de agenda.

In Rome wordt de Duitse discussie niet met enthousiasme onthaald. Volgens de Congregatie voor de Geloofsleer “zijn er absoluut geen redenen om homoseksuele verbintenissen op enigerlei wijze vergelijkbaar of zelfs maar enigszins analoog aan Gods plan voor huwelijk en gezin te beschouwen”.

(Bronnen: Catholic News Agency/KirchenZeitung)