<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Op 15 mei wordt Titus Brandsma heilig verklaard

Anton de Wit 4 maart 2022
image
Beeltenis van pater Titus Brandsma op een regionale trein Foto: Busspotter - Wikimedia Commons

Tijdens een consistorie heeft paus Franciscus vanochtend de heiligverklaring van Titus Brandsma bekrachtigd en de datum bekend gemaakt. Op 15 mei zal de plechtigheid plaatsvinden in Rome.

Titus Brandsma was een uit Friesland afkomstige karmeliet en hoogleraar wijsbegeerte en mystiek in Nijmegen. Zijn verzet tegen het naziregime kwam hem duur te staan: in 1942 werd hij gearresteerd en naar het concentratiekamp Dachau vervoerd. Titus Brandsma hield het slechts enkele weken in het kamp vol; nadat hij ernstig verzwakt op de ziekenboeg van het kamp terechtkwam, bracht een arts hem om het leven met een dodelijke injectie.

In 1985 werd hij als martelaar zaligverklaard door paus Johannes Paulus II. In november vorig jaar erkende de paus een wonder op voorspraak van Titus Brandsma, de laatste stap op de weg naar heiligverklaring.

Op 15 mei stond reeds een plechtigheid voor diverse heiligverklaringen gepland, van wie de bekendste de in Algerije vermoorde Franse kluizenaar Charles de Foucauld is.

Drie bisschoppen aanwezig

Op initiatief van de bisdommen ’s-Hertogenbosch en Groningen-Leeuwarden zal bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim een vierdaagse reis naar Rome organiseren voor iedereen die de heiligverklaring wil bijwonen. Namens de Nederlandse bisschoppen zullen in ieder geval kardinaal Wim Eijk (aartsbisdom Utrecht), bisschop Gerard de Korte (’s-Hertogenbosch) en bisschop Ron van den Hout (Groningen-Leeuwarden) deelnemen.

> kn.nl/titus

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.