<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Open Doors: ‘Coronacrisis katalysator voor christenvervolging’

Francesco Paloni 13 januari 2021
image
Een Indiase vrouw rouwt om de dood van haar man, die werd vermoord omdat hij zich vanuit het hindoeïsme bekeerde tot het christendom. Foto: Open Doors

Covid-19 verergert de vervolging van christenen wereldwijd. Dat concludeert Open Doors op basis van de Ranglijst Christenvervolging 2021, die woensdag is gepubliceerd. De organisatie spreekt over een forse toename van geweld.

Tussen oktober 2019 en september 2020 zijn bijna vijfduizend christenen vermoord vanwege hun geloof. Negen van de tien omgebrachte christenen zijn in Afrika vermoord, blijkt uit het rapport.

‘Covid-19 verergert christenvervolging’

Een opvallende trend is dat de coronapandemie als katalysator werkt voor christenvervolging, zegt persvoorlichter Marjon Snel van Open Doors. Dat is volgens haar goed te zien in landen waar christenen in kwetsbare minderheidsposities verkeren, zoals in het noorden van Nigeria. In dat land werden vorig jaar de meeste christenen gedood (3530).

De doden vielen vooral in gebieden waar de islamitische terreurgroep Boko Haram de scepter zwaait, aldus Snel. “Het is opvallend en niet toevallig dat heel veel van die moorden precies plaatsvonden tijdens de lockdown. In kwetsbare samenlevingen waar heel veel al ontwricht is, zie je dat de zwakkeren extra het slachtoffer zijn”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Christenen in India ‘achteraan in de rij’

Een ander voorbeeld waaruit blijkt dat Covid-19 de vervolging kan doen verergeren, is India, zegt Snel.

“Daar zijn omwille van de crisis het afgelopen jaar voedselpakketten uitgedeeld. Tachtig procent van de 100.000 ondervraagde christenen zei daar nauwelijks in aanmerking voor te komen, of dat ze achteraan in de rij stonden vanwege het feit dat ze christen waren.”

Turkije, een ‘hele snelle stijger’

In de top-50 van Open Doors staat vrijwel geen westers land. Opvallend is de plek van Turkije , volgens Snel een “hele snelle stijger”.

“Vorig jaar stond het land op nummer 36, dit jaar op 25. Aan alle kanten merken we dat president Erdogan de religieuze vrijheid fors aan het inperken is, met een nationalistische agenda, geïnspireerd op islamitische uitgangspunten. Christenen en andere minderheidsgeloven merken dat.”

image
De top-10 van de ranglijst is al jaren min of meer hetzelfde. Alleen Nigeria is dit jaar een opvallende nieuwkomer, op nummer 9. Vorig jaar stond het land op nummer 12. Illustratie: Open doors

Geweld steeds heftiger

De christenvervolging wereldwijd neemt volgens organisaties als Open Doors en Kerk in Nood al jaren toe. Maar dit jaar valt toch op dat christenen in alle landen in de ranglijst te maken hadden met een zeer hoge tot extreme mate van geweld. Snel: “Ten opzichte van vorig jaar neemt de intensiteit van het geweld toe.”

De Ranglijst Christenvervolging toont de vijftig landen met de zwaarste christenvervolging. Dit jaar bevat de lijst uitsluitend landen met de score “extreem” of “zeer hoog”. Het gaat om 309 miljoen christenen in totaal.

340 miljoen

In 24 landen die de top-50 niet bereikten, gaan christenen volgens de organisatie gebukt onder een hoge mate van vervolging. Over de hele wereld ondervinden 340 miljoen christenen problemen omwille van hun geloof.

Open Doors stelt sinds 1993 de Ranglijst Christenvervolging samen. Daarbij kijkt de organisatie onder meer naar geloofsvrijheid in de persoonlijke levenssfeer en in de familiesfeer, het kerkelijk leven, gemeenschapsleven en publieke ruimte. Ook wordt gekeken naar het aantal geweldsincidenten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.