fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Open Doors: moslimextremisme voornaamste oorzaak christenvervolging; steeds meer vrouwen slachtoffer

KN Redactie 26 april 2016
image
Op dit archiefbeeld toont een Nigeriaanse moeder haar dochter, een van de 'Chibok-girls', de in 2014 door moslimextremisten ontvoerde scholieren. (Foto: AP)

Het toenemende moslimextremisme is de voornaamste reden voor christenvervolging wereldwijd. En steeds meer christelijke vrouwen worden daarvan het slachtoffer.

Dat zegt Emily Fuentes van hulporganisatie Open Doors in gesprek met Catholic News Agency. Fuentes baseert zich op de onlangs verschenen World Watch List van Open Doors, die jaarlijks een overzicht geeft van de wereldwijde vervolging van christenen.

‘Meer en meer vrouwen doelwit’

“Helaas zijn meer en meer vrouwen het doelwit van terroristische groepen”, aldus Fuentes. “Er zijn talrijke internationale incidenten van vrouwen die worden ontvoerd, verkracht, en gedwongen zich te bekeren van het christendom tot de islam door radicale extremistische groepen zoals Boko Haram. Velen worden ook op de open markt verkocht. Deze brutaliteit treedt niet alleen in het Midden-Oosten op maar in Afrika en op vele andere plaatsen.”
Volgens de World Watch List van 2016 heeft het geweld tegen christenen wereldwijd een hoogtepunt bereikt. Moslimextremisme is volgens Open Doors “de primaire drijvende factor in 35 van de top 50 staten” op de ranglijst christenvervolging.

‘Vrouwen minderheid qua geslacht en geloof’

“In veel van deze landen zijn vrouwen het onderwerp van vervolging omdat ze vanwege hun geslacht als tweederangs burgers worden beschouwd. Als minderheid qua zowel geslacht als geloof, worden christelijke vrouwen geconfronteerd met dubbele vervolging. Hoewel we geen exact aantal hebben, weten we dat miljoenen vrouwen worden vervolgd.”

Noord-Korea op 1

In de lijst van Open Doors van landen waar christenen vervolgd worden, staat Noord-Korea op 1, gevolgd door Somalië, Irak, Eritrea, Afghanistan en Pakistan. De meeste landen op de lijst liggen in het Midden-Oosten of Afrika.

Forse stijging

In 2015 werden volgens Open Doors meer dan 7000 christenen vermoord omwille van hun geloof. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2014 (4344) en 2013 (2123).

In de statistieken zijn de gedode christenen in Noord-Korea, Irak en Syrië niet meegerekend, omdat er geen rapporten over die landen verkregen konden worden. (CNA)