<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Opgepakte man brand kathedraal Nantes vrijgelaten

Catholic News Agency 21 juli 2020
image
De brandweer rukte zaterdag massaal uit om de brand in de kathedraal van Nantes te blussen. Justitie vermoedt dat de brand werd aangestoken. Foto: CNS Photo - Stephane Mahe, Reuters

De 39-jarige Rwandese man die zaterdag werd opgepakt in verband met de brand in de kathedraal van Nantes is weer vrijgelaten.

De man werkt als vrijwilliger voor het bisdom. Vrijdagavond was hij in de kathedraal om die af te sluiten.

Honderd brandweerlieden

Zaterdagochtend omstreeks 07.30 uur alarmeerden voorbijgangers de brandweer, omdat ze vlammen zagen achter de ramen van de kathedraal in de Franse stad. De brand woedde uren en er werden meer dan honderd brandweermannen ingezet om die te blussen.

President Macron prees na afloop de inzet van de brandweerlieden “die alle risico’s genomen hebben om dit Gotische juweel van la Cité des Ducs (bijnaam van Nantes, RW), te redden”.

Orgel en ramen verwoest

De schade is groot, vooral aan het zestiende-eeuwse roosvenster en het orgel op het koor, “dat compleet vernietigd lijkt”. Ook een aantal artefacten in de kerk is vernietigd.

Maar de schade is niet te vergelijken met die na de brand in de Parijse Notre-Dame, zei Laurent Ferlay, de regionale chef van de brandweer. Bij die brand vorig jaar gingen het dak en grote delen van het houten interieur in vlammen op.

Aangestoken

Omdat het vuur op drie plaatsen in de 15-eeuwse kathedraal uitbrak, gaat justitie in Nantes ervan uit dat de brand is aangestoken. Sporen van braak werden niet gevonden. Kortsluiting als een van de mogelijke oorzaken wordt niet uitgesloten.

“De schade in de kathedraal is niet te vergelijken met die na de brand in de Parijse Notre-Dame vorig jaar”

Officier van Justitie Pierre Sennès benadrukte dat de Rwandese vrijwilliger geen verdachte is in de zaak, maar alleen is gehoord omdat hij de kerk heeft afgesloten. Hij waarschuwde zaterdag direct voor een te snelle (publieke) veroordeling van de man.

Sennès: “Elke interpretatie die iets impliceert over zijn betrokkenheid bij de feiten is prematuur en overhaast.”

‘Hij houdt van deze plek’

Volgens Quentin Chaubert, de advocaat van de man, is er niets dat verband houdt tussen zijn cliënt en het vuur.

Ook een medewerker van de kathedraal wees een verband tussen de brand en de verdachte stellig af. “Ik geloof geen seconde dat hij de kathedraal in brand heeft gestoken. Hij houdt van deze plek. Deze vrijwilliger is een man van zijn plicht.”

Vandalisme groot probleem

Vandalisme tegen kerken is een groot probleem in Frankrijk. Onder sommige christenen is zelfs de angst ontstaan voor een samenzwering, al is daar geen bewijs voor.

In 2018 waren de kerken in Frankrijk 877 keer het slachtoffer van vandalisme. In het eerste kwartaal van 2019 was 228 keer sprake van anti-christelijk geweld. Meer dan zestig procent van de daders is minderjarig. Het gaat vaak om verwarde mensen of daklozen, niet om een gerichte actie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.