<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ophef na kritiek congreslid VS op beeld Pater Damiaan

Roel Weerheijm 4 augustus 2020
image
Het beeld van Pater Damiaan in het Amerikaanse Capitool waarover onlangs ophef ontstond. Foto: Publiek domein

In de Statuary Hall van het Capitool staan honderden standbeelden van onder meer historische figuren uit alle Amerikaanse staten. Die standbeelden zijn gekozen door de staten zelf.

Het democratische congreslid Alexandria Ocasio-Cortez constateerde onlangs dat er geen enkel vrouwelijk standbeeld tussen staat. Daarbij verwees ze specifiek naar het standbeeld van de heilige Pater Damiaan dat door Hawaï is gekozen om die staat te vertegenwoordigen. Ocasio-Cortez noemde dat een teken van kolonialisme en white supremacy.

“Zelfs als we vertegenwoordigers kiezen om de verhalen van de gekoloniseerde plekken te vertellen, zijn het de kolonisten van wie de verhalen worden verteld – en van praktisch niemand anders”, schreef de, overigens katholiek opgevoede, Ocasio-Cortez op Instagram bij een foto van het standbeeld van Pater Damiaan.

Allemaal witte mannen

Haar woordvoerder vulde aan: “Het is het patroon dat uit de verzameling standbeelden in het Capitool spreekt: vrijwel allemaal witte mannen. Elk individu kan een waardig, moreel persoon zijn. Maar het bewust wissen van vrouwen en niet-witte mensen uit onze geschiedenis is een resultaat van de invloed van het patriarchaat en van white supremacy.”

Ocasio-Cortez’ woordvoerder benadrukte overigens expliciet de verering van de heilige Belgische pater in Hawaï en zijn goede werken: “Hij verrichte grote daden. Zijn verhaal is het waard om te delen.”

Omarmd door het volk

Dallas Carter, een van oorsprong Hawaiiaanse catechist, reageerde fel: “Elke Hawaiiaan die zich bewust is van onze geschiedenis – wat de meeste Hawaiianen zijn – zou absoluut, katholiek of niet, de herinnering aan deze man verdedigen.”

“Hij is een held voor ons vanwege zijn liefde voor het volk”
- Dallas Carter

“Hij werd omarmd door het volk”, vervolgde Carter. “Hij is een held voor ons vanwege zijn liefde voor het volk. Wij beoordeelden hem niet op zijn huidskleur, maar op de liefde die hij voor ons volk had.”

‘Belachelijk en beledigend’

Ook de hulpbisschop van Los Angeles Robert Barron reageerde in een videoboodschap geërgerd: “Om deze man, op welke manier dan ook, te associëren met kolonialisme of white supremacy, is belachelijk en beledigend.”

Barron vindt dergelijke kritiek oppervlakkig en simplistisch. “Van alle mensen die je in het Statuary Hall had kunnen aanwijzen – Jefferson Davis, bijvoorbeeld – kies je de heilige Pater Damiaan?”

“Ik vond dat zo gek”, aldus Barron. “Heeft ze enig idee wie St.-Damiaan was? Wat is het toch met die aanvallen op katholieke heiligen?”

‘Niets anders dan een grote held’

Barron noemt Cortez’ standpunt een “ongeïnformeerde aanval op deze zo belangrijke heilige. Ik hoop dat hij door iedereen kan worden vereerd, van welke afkomst of achtergrond dan ook. Ik hoop dat zij in St.-Damiaan niets anders dan een grote held zien.”

“Wat is het toch met die aanvallen op katholieke heiligen?”
- Hulpbisschop Robert Barron

Hij concludeerde: “Het wordt tijd om voorbij die simplistische categorieën te gaan en mensen te zien in het licht van hun morele heldendom.”

Zorg voor leprapatiënten

Pater Damiaan werd in 1840 geboren als Jozef De Veuster in het Belgische Ninde. Hij trad in 1859 in bij de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria en naam de kloosternaam Damiaan aan. In 1864 werd hij als missionaris naar Hawaï gezonden en ontfermde zich op het eiland Molokai daar over leprapatiënten.

Barron vertelt: “Damiaan ging naar Molokai in het volle besef dat hij nooit terug zou keren. Hij kwam naar het eiland en gaf zichzelf van meet af aan totaal voor het volk. Hij celebreerde en preekte tot de mensen, hij zorgde voor ze, ook op de meest directe manier: hij raakte ze aan. Niemand deed dat bij leprapatiënten, maar hij wel.”

Uiteindelijk werd Pater Damiaan zelf ook besmet met lepra, die zijn hele lijf met plekken en zweren bedekte. Hij zou nog vijf jaar leven en zette zijn werk tot zijn dood op 49-jarige leeftijd voort.

Heiligverklaring

Paus Benedictux XVI verklaarde Pater Damiaan op 11 oktober 2009 heilig. “Zijn missionaire activiteiten”, zei de paus toen, “die hem zoveel plezier gaven, bereikten hun hoogtepunt in de Caritas.”

De op Hawaï geboren Amerikaanse oud-president Barack Obama eerde de Belgische pater destijds ook. “Ik herinner me veel verhalen uit mijn jeugd over zijn onvermoeibare inzet om te zorgen voor de mensen die leden aan lepra.”

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.