<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ophef over filmpje Jehova’s Getuigen

KN Redactie 4 mei 2016
image

[MET FILMPJE] Op sociale media is ophef ontstaan over een pro-huwelijksfilmpje van de Jehova’s Getuigen.

Het filmpje werd door een gebruiker van YouTube ontdekt en op de videosite geplaatst. Enkele weblogs, waaronder GeenStijl, namen het over en er volgde een stroom verontwaardigde reacties via onder meer Facebook en Twitter.

‘Discriminatie’ en ‘homofobie’

Het filmpje werd onder meer omschreven als “walgelijk”, “misselijkmakend”, “triest” en “krankzinnig”. Er  zou sprake zijn van “discriminatie” en het filmpje zou getuigen van “homofobie”.

Twee moeders

In het animatiefilmpje ontdekt een schoolmeisje dat een klasgenootje twee moeders heeft, die getrouwd zijn. Eenmaal thuis vertelt ze dit aan haar moeder, en zegt dat de juffrouw uitlegde dat het niet uitmaakt zolang mensen van elkaar houden.

Gods plan

De moeder legt daarop haar dochtertje uit dat dat niet volgens Gods plan is en dat Hij het huwelijk bedoeld heeft als een verbintenis tussen een man en een vrouw.

Ook legt de moeder uit dat men soms iets moet laten om de hemel binnen te kunnen komen en zegt ze dat mensen kunnen veranderen.

Jehova’s getuigen geloven niet in hel

De suggestie die inmiddels is gedaan, dat er in het filmpje wordt gesuggereerd dat praktiserende homo’s naar de hel gaan, klopt niet helemaal.

Jehova’s Getuigen geloven niet in een hel als plaats van eeuwig afgesneden zijn van God. Op hun site schrijven ze te geloven dat “slechte mensen” de “eeuwige vernietiging” wacht: “Ze hebben geen vooruitzicht op toekomstig leven.”

‘Harteloos en schadelijk’

Tanja Ineke, voorzitster van homobelangenorganisatie COC, noemt het filmpje in een reactie op de COC-website “harteloos en schadelijk”.

Het zou “suikerzoet” verpakt zijn, “maar de boodschap is bitter, harteloos en schadelijk. Zo’n filmpje kan LHBT-kinderen in Jehovagezinnen tot wanhoop drijven”.

Reactie Jehova’s Getuigen

Een woordvoerder van de Jehova’s Getuigen zegt tegen het Algemeen Dagblad: “Wij zeggen niet dat we denken dat homoseksuelen hun geaardheid moeten veranderen. Homoseksuele gevoelens kan je niet uitschakelen. Wel denken we dat ze kunnen veranderen door bepaalde dingen te laten. Wij accepteren mensen die homoseksueel zijn, maar volgens bijbelse voorschriften horen een man en een vrouw samen te zijn.”

Jehova’s getuigen: ‘respectvol en integer’ filmpje blijft op site

De Jehova’s Getuigen herkennen zich volgens het Algemeen Dagblad niet in de kwalificatie van het filmpje als “harteloos en schadelijk”. De woordvoerder noemt de animatie “respectvol en integer. Om die reden zijn wij ook niet van plan het van de site te verwijderen”.

Het gewraakte filmpje:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.