fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Ophef over ‘vrouwonvriendelijke’ Mis op Vlaamse tv

KN Redactie 30 augustus 2018
image
Screenshot van de desbetreffende uitzending bij de Vlaamse omroep VRT.

De zondagse Eucharistieviering moet niet langer worden uitgezonden op de Vlaamse publieke omroep. Dat vindt de Vlaamse Minister van Media, Sven Gatz, naar aanleiding van de “vrouwonvriendelijke” tweede lezing van afgelopen zondag.

Die tekst was genomen uit de Brief van Paulus aan de christenen van Efeze (Ef. 5, 21-32). Daarin staat in de verzen 22 en 23: “Vrouwen, weest onderdanig aan uw man als aan de Heer. Want de man is het hoofd van de vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk.”

Net zoals in Nederland wordt in Vlaanderen elke zondag de Eucharistieviering uitgezonden op tv. In Vlaanderen gebeurt dat op de publieke zender Één en op Radio 1. De Eucharistievieringen worden door Omroep VRT uitgezonden, omdat dit in een overeenkomst met de Vlaamse overheid is vastgelegd.

‘Niet op kosten van de overheid’

De Eucharistieviering van zondag 26 augustus kwam vanuit Grimbergen. Na de uitzending twitterde minister Gatz: “Vrijheid van godsdienst: ok. Vrijheid van meningsuiting: ok. Maar geen achterhaalde vrouwonvriendelijke uitspraken op kosten van de overheid aub.” Tussen haakjes voegde hij eraan toe: “Wat als pakweg een imam dit zou gezegd hebben…?”

Velen anderen uitten op sociale media hun ongenoegen over de lezing die op tv te horen was. Zo vroeg Ben van Alboom (@fakerholic) zich af: “Het kot is inderdaad te klein, wanneer een moslimrapper op MNM joden ridiculiseert, maar vrouwen kleineren op één mag wel?”

Verbaasd over kritiek

Johan Goossens, prior van de abdijkerk in Grimbergen, vindt alle ophef wat overdreven. Op de website van omroep VRT die de Eucharistievieringen uitzendt, zegt hij: “Het gaat over een tekst uit een brief van Paulus die gisteren in alle kerken, en in alle talen wereldwijd werd voorgelezen. Om de drie jaar komt deze tekst terug en die gaat eigenlijk over de liefde. De kern is dat man en vrouw mekaar graag moeten zien, mekaar waarderen en respecteren.”

De prior is verbaasd over alle kritiek: “Degenen die gereageerd hebben op de TV-uitzending hebben wellicht één zinnetje uit de tekst geplukt en uit de context gehaald. Dat stuit dan natuurlijk op onbegrip.”

Goossens benadrukt dat de betreffende passage begrepen kan worden als je het het hele verhaal leest. “Paulus wil een vergelijking maken tussen de Kerk en het gezin van die tijd. Maar het gaat over de liefde. Man en vrouw moeten mekaar graag zien zoals Christus ons graag ziet.”

‘Man en vrouw zijn gelijkwaardig’

Ook snapt Goossens niet waarom er nu zoveel ophef ontstaat: “Die tekst is al zo vaak voorgelezen en nooit heeft er iemand gereageerd.” De prior vindt het “vooral jammer dat de minister op die manier reageert.”

Natuurlijk staan wij niet achter de onderdanigheid van de vrouw aan de man, benadrukt Goossens. “Man en vrouw zijn gelijkwaardig. In de liefde moet er in de eerste plaats veel respect zijn voor wie we zijn.” (KN/Het Nieuwsblad)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21