<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Brussel: petitie voor behoud Broederschap HH. Apostelen

KN Redactie 23 augustus 2016
image
Een deel van de Broederschap van de HH. Apostelen. (Foto: Broederschap van de HH. Apostelen)

Belgische gelovigen zijn een online petitie begonnen voor behoud van de Broederschap van de HH. Apostelen in de Brusselse Katalijnekerk. Tot nu toe is deze door ruim 2800 mensen getekend.

De petitie is gericht aan de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, mgr. Jozef De Kesel. Hij besloot eerder dit jaar om de Broederschap te ontbinden, een besluit dat hij half juli in een decreet formaliseerde. Eerder probeerde de aartsbisschop volgens La Libre Belgique de gemoederen te kalmeren, al bleef hij bij zijn besluit.

‘Gebrek aan solidariteit’

Mgr. De Kesel schrijft in het decreet dit besluit onder meer te nemen omdat het merendeel van de seminaristen van de Broederschap uit Frankrijk of andere streken met een ernstig priestertekort komt, waaronder ook andere delen van België.

Die situatie te laten voortbestaan zou, schrijft de aartsbisschop, teken zijn van “een ernstig gebrek aan solidariteit tussen bisschoppen, zowel met die van ons land als met onze Franse buren”.

‘Blijven verwelkomen’

De initiatiefnemers van de petitie vragen mgr. De Kesel nu om de gemeenschap te “blijven verwelkomen in de Belgische kerk in overeenstemming met haar statuten en met het canoniek recht”.

‘Grote evangelische uitstraling’

Ze verzoeken de aartsbisschop “met aandrang dat deze Broederschap, die haar pastorale taak met grote evangelische uitstraling vervult vanuit de Sint-Katharinakerk (te Brussel) die haar werd toevertrouwd, aldaar haar leven en haar zending kan verderzetten volgens de eigen spiritualiteit”.

De aanwezigheid van de Broederschap in Brussel beantwoordt volgens de initiatiefnemers “aan noden op het vlak van spiritualiteit, liturgie, onthaal, broederlijkheid en aan een apostolaat dat openstaat naar de wereld. Haar onbetwistbaar vruchtbare bodem brengt roepingen voort waar zo naar verlangd en voor gebeden wordt”.

Kerk nieuw leven ingeblazen

De Broederschap van de HH. Apostelen werd in 2013 opgericht door de voorganger van mgr. De Kesel, mgr. André-Jozef Léonard. De gemeenschap telt momenteel 27 leden, van wie er 21 in België verblijven. Onder de leden zijn zes priesters, een transeunt diaken en twintig seminaristen.

Zij hebben onder meer de Brusselse Katalijnekerk onder hun hoede, die zij nieuw leven hebben weten in te blazen. Het kerkbezoek daar is sinds 2013 fors gestegen.

De volledige petitie is hier te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.