fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Aangeboden: een cursus barmhartigheid voor Kamerleden

Emma Koevoets 26 maart 2021
image
Len Munnik maakte deze cartoon voor de Beweging van Barmhartigheid. Beeld: Len Munnik - Beweging van Barmhartigheid

De Beweging van Barmhartigheid stuurde daags na de verkiezingen een brief naar de nieuwgekozen Tweede Kamerleden. Daarin biedt zij hen hulp door middel van onder meer een stoomcursus barmhartigheid. 

Elke eerste zondag van de maand houdt de beweging een webdebat met inspirerende sprekers over wereldwijde problemen, zoals klimaatopwarming, economie, vluchtelingen en ongelijkheid.

Uit de debatten kwam naar voren dat veel deelnemers zich zorgen maken over “omzien naar elkaar en de volgende generaties”. Er moet verandering komen, vond de beweging, en stuurde een brief naar de (nieuwe) Kamerleden.

Dienstbaarder naar de burger

De beweging wil hen namelijk hulp aanbieden op twee fronten: met hulptroepen via ‘burgerdemocratie’ bij ingewikkelde problemen en met een ‘stoomcursus barmhartigheid voor politici’.

“De kern van de geboden hulp is dat de overheid zich dienstbaarder opstelt naar de burger”, zegt voorzitter Johan Willemse. De burger moet serieuzer genomen worden, kritiek kunnen leveren en de juiste hulp krijgen, stelt hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pieter Omtzigt

De onlangs uitgelekte informatie uit de aantekeningen van verkenner Kajsa Ollongren over Pieter Omtzigt van het CDA vindt Willemse in dit licht verschrikkelijk. “Wat zichtbaar wordt, is hoe politici met elkaar omgaan. Omtzigt knokt voor mensen in de verdrukking en hij wordt gezien als een lastpak.”

De Beweging van Barmhartigheid kent genoeg vrijwilligers die stoomcursussen willen verzorgen zodat men in de politiek wat meer integer met elkaar omgaat. “Maar het begint met Kamerleden en wat zij willen. We gaan niks voorschrijven. We willen het gesprek aangaan”, zegt Willemse.

Volt wil in gesprek

De beweging heeft ongeveer veertig reacties gehad van mensen die het initiatief ondersteunden. Het merendeel was positief, maar er zijn ook een aantal kritische noten. Eén kanttekening was de vraag of het wel zo barmhartig is om Kamerleden zo te benaderen. Dat is volgens Willemse afhankelijk van je interpretatie.

“We willen geen oordeel vellen over de Kamerleden, maar we hebben een oordeel over de politiek van de afgelopen jaren.” Inmiddels heeft er al één partij gereageerd op de brief: nieuwkomer Volt wil graag in gesprek.

https://www.kn.nl/abonnementen/