fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Acteurs uit Lord of the Rings willen huis Tolkien kopen

Catholic News Agency 10 december 2020
image
Het huis waar Tolkien van 1930 tot 1947 woonde Foto: Wikimedia - JP Bowen

Acteurs uit de filmtrilogieën Lord of the Rings en The Hobbit zijn een campagne begonnen om het voormalige huis van J.R.R. Tolkien in Oxford te kopen en te veranderen in een educatief ‘Tolkiencentrum’.

Met het Project Northmoor hopen ze ruim 5,3 miljoen euro op te halen om het huis te kopen waar de katholieke Tolkien zijn beroemdste romans schreef. Sinds 4 december is al 11 procent van dat bedrag binnengehaald.

Ian McKellen

Om het project te ondersteunen is er een video uitgebracht waarin onder anderen de acteurs Ian McKellen (Gandalf) Martin Freeman (Bilbo Baggins) en John Rhys-Davies (Gimli) te zien zijn.

McKellen tweette dat er musea en educatieve centra zijn ter herinnering aan auteurs van het kaliber van Tolkien, maar nog niet van hemzelf. Hij moedigde Tolkienfans aan om te doneren aan de campagne.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We kunnen dit niet bereiken zonder de wereldwijde steun van de Tolkienfans”, zei hij. “We zullen alleen slagen als we dit samen als fellowship doen.”

Pijproken rond de boom

Tolkien woonde van 1930 tot 1947 in het huis aan Northmoor Road in Oxford, de stad waar hij hoogleraar was.

Als het project genoeg geld oplevert, wordt de woning met zes slaapkamers gerenoveerd en de tuin hersteld. Er zal een hobbithuis in de tuin komen en een pijprookruimte rond Tolkiens boom. In het Tolkienhuis worden dan creatieve cursussen en speciale evenementen gehouden.

Unieke kans

“Het is gezien zijn belang ongelooflijk dat er nergens ter wereld een centrum is gewijd aan Tolkien”, zei acteur Rhys-Davies volgens de BBC. Volgens hem zou het literaire centrum “nieuwe generaties schrijvers, kunstenaars en filmmakers inspireren”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Project Northmoor is gesticht door de Britse schrijfster Julia Golding. Ze zei dat het een enorme uitdaging is om dit geld in drie maanden bijeen te krijgen, maar merkte op dat dit een “unieke” kans is.

“We hoeven alleen maar te kijken naar de reis die Frodo en Sam maakten van Rivendell naar de Doemberg, die evenveel tijd in beslag nam. Het inspireert ons dat we dit ook kunnen doen”, zei ze volgens BBC.

De invloed van Tolkien

In de video benadrukken verschillende mensen de belangrijke invloed die Tolkiens leven en literatuur hebben gehad. Te zien en horen zijn bijvoorbeeld de dialectcoach van de The Hobbit-films, Leith McPherson, dichter en wetenschapper Malcolm Guite en Golding zelf.

“De wereld van Tolkien is een inspiratie geweest voor veel kunstenaars, schrijvers en filmmakers. Maar tot nu toe is er geen specifieke plek gewijd aan de waardering van het leven van Tolkien”, zei Guite.

Talen

“Tolkien bouwde zijn enorme mythologie voor zijn mythische wereld op terwijl hij intussen studenten in Oxford de talen en literatuur onderwees waarvan hij hield”, zegt auteur en wetenschapper Michael Ward.

“Hij heeft ook zijn eigen talen uitgevonden. Van de prachtige taal van de elfen tot de verschrikkelijke Zwarte Taal van Sauron”, zei McPherson, terwijl hij afwisselend beide talen sprak.

Golding zei dat het huis, indien voltooid, zal worden opgedragen aan de fans en sprak de hoop uit dat het een centrum wordt voor fans van over de hele wereld.