fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Alberto Ravagnani: priester en Youtube-ster

Hannah Brockhaus - CNA 3 maart 2021
image
Youtubepriester Alberto Ravagnani: 'Ik wil het evangelie dichter bij mensen brengen.' Foto: CNA

Alberto Ravagnani is de nieuwste Youtubesensatie van Italië. Ravagnani is echter niet zomaar een Youtuber, maar een 27-jarige priester die sociale media gebruikt om jongeren met het evangelie kennis te laten maken.

Alberto Ravagnani was niet van plan om een virale video te maken: hij wilde gewoon verbonden blijven met de jeugd in zijn parochie toen Italië vorig jaar in lockdown ging. De 27-jarige priester had nog nooit een video gemonteerd en was nauwelijks actief op sociale media. “Het begon als een experimentje. Ik wilde gewoon iets leuks en nuttigs maken om de lockdown – waarvan destijds werd gezegd dat die maar twee weken zou duren – te overbruggen”, vertelt hij.

Creatief communiceren

De eerste Youtubevideo van de priester, Bidden in coronatijd, werd flink gedeeld op sociale media en kreeg veel views. Vaak bekeken worden was niet zijn doel, maar toen hij het succes van zijn video’s zag, besloot Ravagnani door te gaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De video’s zijn in zijn ogen namelijk een goede manier om op een creatieve manier met jonge mensen te communiceren: “Ik besefte dat ik een manier had gevonden om het evangelie dichter bij veel mensen te brengen – ook mensen die er normaal gesproken nauwelijks mee in aanraking komen.”

Ravagnani heeft inmiddels 46 video’s op zijn naam staan, met tienduizenden tot honderdduizenden views. Ze gaan over allerlei onderwerpen: het bestaan van God, het bidden van de rozenkrans en videogames. Zijn best bekeken video, met 396.000 views, gaat over pornografie. De filmpjes van Don Alberto, zoals Ravagnani in Italië ook wel genoemd wordt, zijn vlot en energiek, met een taalgebruik dat bij jonge Italianen past.

Sterrenstatus

Zijn succes op Youtube bezorgde de jonge priester een sterrenstatus in Italië. Verschillende katholieke en seculiere kranten hebben hem geïnterviewd en hij verscheen ook in een talkshow van publieke omroep Rai. Ondanks al die aandacht laat Ravagnani de roem niet naar zijn hoofd stijgen. “Er zijn priesters die zich echte ‘sterren’ voelen.” Volgens Ravagnani begrijpen zij niet dat een priester de dienaar van zijn volk hoort te zijn.

image
Ravagnani: 'Ik denk dat het verkeerd is om de risico’s van sociale media meer aandacht te geven dan de kansen die ze bieden.' Foto: CNA

Ravagnani werd in 2018 tot priester gewijd en dient in Busto Arsizio, een stadje vlakbij Milaan, waar hij werkt met basisschoolkinderen en middelbare scholieren. Over zijn roeping zegt hij: “Ondanks mijn fouten, tekortkomingen en zwakheden, weet ik dat ik vrucht kan dragen waar de Heer me geplant heeft. Ik voel me erg gelukkig omdat ik mijn plaats in de wereld ken.”

Doncast

Ravagnani is niet alleen op Youtube actief: hij heeft ook 130.000 volgers op Instagram en 89.000 fans op TikTok. In februari opende hij een kanaal op de audioapp Clubhouse, waar hij over het evangelie van de dag praat en vragen beantwoordt. Ook maakt hij met een crew van tieners de online talkshow Doncast op streamingplatform Twitch.

In de eerste drie afleveringen van Doncast spreekt hij met Federico Gardenghi, die al sinds zijn twaalfde succes heeft als DJ; met Pietro Morello, een 21-jarige pianist met veel succes op TikTok en een passie voor missiewerk en met Federico Patuzzi en zijn zus Susanna, die het syndroom van Down heeft, over hun video’s op Instagram en TikTok.

Gebreken en risico’s

De jonge priester erkent ook dat sociale media gebreken hebben. “Sociale mediaplatforms missen het actuele aspect van een relatie, het ‘hier en nu’. Sociale media kunnen vriendschappen ondersteunen, maar nooit als alternatief dienen”, zegt hij. “Maar ik denk ook dat het verkeerd is om de risico’s meer aandacht te geven dan de kansen die sociale media bieden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoewel Ravagnani het internet omarmd heeft, geeft hij jongeren een ander advies: “We ontdekken onze roeping pas wanneer we ons op de werkelijkheid storten. Als je meer aandacht schenkt aan de mensen om je heen, hoor je Gods stem beter.”