fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Alsof ik in een film zat’: zanger Dotan had ‘meet & greet’ met de paus

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 december 2020
image
Paus Franciscus ontmoet de artiesten die aan het Vaticaans kerstconcert deelnamen, onder wie de Nederlandse zanger Dotan. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Singer-songwriter Dotan heeft tijdens het kerstconcert in het Vaticaan mogen optreden voor  paus Franciscus. Voorafgaand aan de repetities van de Show do Vaticano had hij een korte ontmoeting met Franciscus. “Het was alsof ik in een film zat.”

Eén keer per jaar gaan de deuren van het Vaticaan open voor de opnames van een kerstconcert dat op kerstavond op de Italiaanse tv zal worden uitgezonden. Dotan is de eerste Nederlandse artiest ooit die is uitgenodigd voor de kerstshow. Grote artiesten als Anastacia, Lionel Richie, Susan Boyle en Bonnie Tyler gingen hem voor.

‘Voor mij als mens is het heel bijzonder’

Het publiek moest dit jaar thuisblijven. Vanwege de coronamaatregelen waren de optredens in een lege zaal.

In het tv-programma Op1 zei Dotan maandagavond dat hij de uitnodiging voor de show anderhalve maand geleden ontving. Hij had het niet verwacht. “Als artiest is het een grote eer. Maar voor mij als mens is het heel bijzonder. Ik ben Joods en homoseksueel.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Oog in oog met de paus

Dotan en zijn team hadden aanvankelijk nog twijfels of dit muzikale feest vanwege de coronacrisis zou kunnen doorgaan. Op 12 december werd het toch werkelijkheid. In de ochtend had de 34-jarige zanger een ontmoeting met de paus. Dotan zei in Op1 hierover: “Het was alsof ik in een film zat.”

De ontmoeting duurde kort. Slechts enkele seconden stond Dotan oog in oog met de paus. “Deze paus heeft zich echt wel uitgesproken voor mijn lhbt-gemeenschap. Ik wilde hem daarvoor bedanken en heb dat ook gedaan”, aldus de zanger.

Of die boodschap door het mondkapje heen was doorgekomen, wist de zanger niet. Maar, zei hij, de paus lachte heel vriendelijk.

image
Singer-songwriter Dotan Foto: wikipedia.org

‘Kippenvel’

Dotan zei in het gesprek dat hij altijd wel interesse in de katholieke Kerk heeft gehad en zich had ingelezen. Op het moment van de ontmoeting besefte hij “hoe bijzonder het was om zo dicht bij iemand te zijn die zoveel mensen beïnvloedt”.

Paus Franciscus heeft de artiesten gezamenlijk toegesproken en bedankt. Hij gaf aan hoe belangrijk muziek nu is, juist in deze tijd. “Ik krijg er kippenvel van als ik erover praat. Het was echt heel bijzonder.”

Comeback

Dotan kreeg in 2018 veel kritiek op zijn inzet van een zogeheten ‘trollenleger’ op sociale media. Hij probeerde middels 140 nepaccounts zijn imago positief te beïnvloeden. Hij bekende schuld en verdween een tijdje uit beeld.

In de zomer van 2019 maakte hij zijn comeback in Nederland met het nummer ‘Numb’. Dat belandde, geheel tegen zijn verwachting in, op nummer één in de hitlijsten in onder meer Italië, Zwitserland, Polen en Rusland.