fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Arme Duitser is vrijgeviger dan landgenoot die goed in de slappe was zit

KNA 18 november 2022
image
Een Duitse vrijwilliger draagt hier op 17 maart 2022 een doos met kleding voor gevluchte Oekraïners. Duitsers die niet zoveel te besteden hebben, blijken uit onderzoek verhoudingsgewijs meer geld weg te geven dan hun rijkere landgenoten. CNS - Matthias Rietschel, Reuters

Armere huishoudens in Duitsland doneren een groter deel van hun inkomen aan goede doelen dan rijke, zo meldt het Duitse Centraal Instituut voor Sociale Vraagstukken. Ook blijken kerkleden vrijgeviger dan niet-kerkleden. In totaal doneerden Duitsers in 2021 ongeveer 12,9 miljard euro.

Het onderzoek hield voor het eerst rekening met zeer vermogende mensen. De tien procent met de hoogste inkomens was goed voor ongeveer een derde van alle donaties in 2019. In verhouding tot hun beschikbare inkomen waren mensen met lagere salarissen echter aanzienlijk vrijgeviger.

Kerkleden doneren meer

Ook meldt de studie een topografisch verschil: het donatiepercentage was relatief laag in Oost-Duitsland. Volgens de studie was dit deels te wijten aan een lager kerklidmaatschap in het oostelijk deel van het land. Kerkleden doneren vaker dan mensen die geen kerkelijke band hebben.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ondanks de coronapandemie is de bereidheid bij Duitsers om te doneren de afgelopen jaren continu gestegen. Volgens een recent onderzoek gaven ze in 2022 zo’n 862 miljoen euro aan Oekraïne.