<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Asteroïden vernoemd naar jezuïeten en een paus

Jonah McKeown - CNA 22 februari 2023
image
De Melkweg, gefotografeerd vanuit Nieuw-Zeeland. Foto: Graham Holtshausen - Unsplash

De Vaticaanse sterrenwacht kondigde deze week de vernoeming aan van vier pas ontdekte asteroïden naar opmerkelijke katholieken, onder wie paus Gregorius XIII, die de traditie van pauselijke astronomen en sterrenwachten begon.

Christopher Graney, wetenschapper bij de sterrenwacht van het Vaticaan, meldde in een persbericht dat de Internationale Astronomische Unie (IAU) begin februari haar laatste reeks benoemde planetoïden heeft gepubliceerd.

Gregoriaanse kalender

Tot de nieuw benoemde planetoïden behoort ‘560974 Ugoboncompagni’, ter ere van Ugo Boncompagni (1502-1585), ofwel paus Gregorius XIII. Gregorius gaf de astronoom en jezuïet Christopher Clavius – naar wie ook een asteroïde is genoemd – de opdracht om de kalender in de 16e eeuw te hervormen, wat leidde tot de Gregoriaanse kalender, die nog steeds in gebruik is.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De andere drie namen eren jezuïeten die werken of gewerkt hebben op het Vaticaanse Observatorium. ‘562971 Johannhagen’ eert de Oostenrijkse jezuïet Johann Hagen (1847-1930), directeur van het Vaticaans Observatorium van 1906 tot 1930. ‘551878 Stoeger’ eert de Amerikaanse jezuïet Bill Stoeger (1943-2014), kosmoloog en theoloog bij de Vaticaanse Sterrenwacht. ‘565184 Janusz’ ten slotte eert de nog levende Poolse jezuïet Robert Janusz (1964), momenteel werkzaam bij de sterrenwacht.

Langdurig proces

Het benoemingsproces voor asteroïden kan tientallen jaren duren, legt Graney van het Vaticaans Observatorium uit. Na de ontdekking van de asteroïde krijgt deze een permanent naamnummer zodra de baan van het object zo goed is bepaald dat de positie ervan tot ver in de toekomst betrouwbaar kan worden voorspeld. “Op dat moment wordt de ontdekker uitgenodigd een naam voor te stellen. Namen van huisdieren of namen van commerciële aard zijn niet toegestaan”, vervolgt Graney.

image
Kaart die toont waar de naar jezuïeten vernoemde asteroïden zich bevinden. Foto: CNA - Br. Robert Macke S.J./Vatican Observatory

“Namen van personen of gebeurtenissen die voornamelijk bekend zijn vanwege politieke of militaire activiteiten kunnen niet worden gebruikt tot 100 jaar na de dood van de persoon of het plaatsvinden van de gebeurtenis. Naamrechten kunnen niet worden gekocht.” De voorgestelde namen worden beoordeeld door de werkgroep van de IAU die gaat over de naamgeving van kleine hemellichamen.

Lange traditie

De jezuïetenorde kent een eeuwenlange traditie binnen de sterrenkunde. Meer dan 30 asteroïden dragen daarom inmiddels de naam van jezuïeten, aldus Graney. De planetoïden Johannhagen, Stoeger en Janusz voegen zich bij een aantal andere die al naar astronomen van de Vaticaanse sterrenwacht zijn genoemd, waaronder 302849 Richardboyle, 119248 Corbally, 14429 Coyne, 4597 Consolmagno, 23443 Kikwaya en 11266 Macke.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Vaticaanse Observatorium, dat zijn wortels heeft in de zestiende eeuw, is een van de oudste actieve astronomische observatoria ter wereld. Het hoofdkwartier bevindt zich in Castel Gandolfo, een stad net buiten Rome en de locatie van de zomerresidentie van de pausen. Paus Leo XIII richtte het huidige observatorium formeel op in 1891. Het Vaticaanse observatorium beheert ook de Vatican Advanced Technology Telescope, gelegen op het platteland van Arizona in de Verenigde Staten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.