fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Veel bidden en een beetje gin: het recept van een 105-jarige voor een lang leven

KN Redactie 6 april 2021
image
Lucia DeClerck geniet van haar verjaardagstaart op haar honderdste verjaardag (25 januari 2016). Inmiddels is ze 105 jaar oud en heeft ze een coronabesmetting overleeft. CNS Photo, via Trenton Monitor

Een katholieke vrouw uit Amerika testte onlangs op haar 105e verjaardag positief op corona. Ze had geen symptomen en overleefde het virus. Haar geheim voor een lang leven? “Onophoudelijk bidden, grenzeloze liefde, zorg voor naasten, een open deur, geen junkfood en negen rozijnen gedrenkt in gin.”

Lucia DeClerck heeft in haar leven al het nodige overleefd: de Spaanse griep, twee wereldoorlogen, drie echtgenoten, een zoon en veel van haar artsen. En sinds kort dus ook Covid-19.

‘Ik bid 24/7’

DeClerck werd geboren op 25 januari 1916 in Maui op Hawaii. Al snel verhuisde haar moeder naar het Amerikaanse vasteland, waar haar grootvader haar verzorgde en naar een kloosterschool stuurde. Ze ontwikkelde hier een standvastig geloof en een blijvende liefde voor gebed.

“Ik ben katholiek opgegroeid en ik ben altijd een zeer sterke gelovige geweest”, vertelt ze in een krant van het bisdom Trenton. Ze voegt eraan toe dat ze “nergens voor bidt. Ik bid gewoon 24/7 voor de hele wereld.”

‘Je kunt me als je oma beschouwen’

Op 90-jarige leeftijd verhuisde ze naar een bejaardentehuis. Tijdens haar jaren daar hielp ze bij het opzetten van een wekelijkse Mis voor de bewoners. Pastor Nestor Chavenia, herinnert zich zijn eerste ontmoeting met DeClerck. “Ze zei: ‘Ik ben de oudste persoon hier. Je kunt me als je oma beschouwen.'”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pauselijke zegen in een lijstje

Ze kregen ze een hechte band. “Ze is een heel lieftallige en mooie dame”, zei pastor Chavenia, die met parochianen en vrienden een pauselijke zegen regelde voor haar honderdste en haar 105e verjaardag.

Een pauselijke zegen wordt meestal gekalligrafeerd op perkament. “Ik moest het voor haar in een doos doen”, zei de priester. Hij zoekt er nog een mooie lijst bij.

‘Ze brengt iedereen zegen’

Sinds vier jaar woont ze in een zorgtehuis. Haar kamer heeft ze versierd met afbeeldingen van heiligen en een olijfhouten kruis uit het Heilig Land.

De Joodse beheerder van het huis, Michael Neiman, vertelt dat ze erg positief in haar geloof is. Volgens hem werkt haar aanwezigheid als een magneet op anderen. “Ze brengt iedereen zegen en bidt met iedereen die het nodig heeft.”

‘Je voelt de extra goedheid’

Neiman zei dat ze kracht geeft aan het personeel en de bewoners. “Je voelt de extra goedheid in haar,” zei hij, eraan toevoegend dat hij minstens één keer per dag met haar gaat bidden, en als hij zich somber voelt, twee keer.

Haar sterke geloof en de kracht van gebed hebben haar door de decennia heen gedragen. DeClerck is moeder van drie zoons, heeft vijf kleinkinderen, twaalf achterkleinkinderen en elf achterachterkleinkinderen.

Bron: Catholic News Service