Een aanslag op het christelijk en cultureel erfgoed. Met deze woorden omschrijft de Spaanse beroepsvereniging van restaurators de restauratie van het interieur van de Hermitage van Onze-Lieve-Vrouw van Mirón. Het bisdom Osma-Soria in het noordoosten van Spanje, heeft de historische kerk tijdelijk gesloten.
Engeltjes met gekleurde wenkbrauwen, geverfd haar en lippenstift, die een rugzak of een parachute lijken te dragen. De vele reacties op platform X laten weinig heel van de restauratie die enkele weken geleden werd uitgevoerd in de Spaanse kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Mirón. De historische romaanse kerk uit het jaar 1725 staat geregistreerd als monument door de Spaanse regio Castilië en Leon.
De gemoederen rondom de rampzalige restauratie liepen de afgelopen weken zo hoog op, dat de gemeente Soria heeft besloten een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rondom de restauratie.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen, vragen Spaanse katholieken, kunstliefhebbers en deskundigen zich vol verontwaardiging en ongeloof af. Het resultaat wordt door sommigen omschreven als “een mengeling van Tarzan en gamekarakter Donkey Kong”.
Inmiddels heeft het bisdom Osma-Soria besloten om de kerk tijdelijk te sluiten. Enerzijds om de gemoederen te bedaren en ‘ramptoerisme’ te vermijden. Anderzijds totdat een gepaste oplossing is gevonden.
Un detalle de los angelotes. pic.twitter.com/Qs8i7acAhx
— SoriaPatrimonio (@soriapatrimonio) July 28, 2024
Volgens het bisdom vroeg de parochie waar de kerk toe behoort toestemming om het interieur van de kerk te schilderen. Het resultaat was “zoals verwacht”, aldus het bisdom, met uitzondering van de engeltjes op de richels. Intussen is bekend geworden dat een normale huis-tuin-en keuken schilder is ingezet voor de restauratie.
De “groteske” restauratie doet denken aan de mislukte restauratie van het fresco ‘Ecce Homo’ in een kerk in Borja. Het werk van kunstenaar Elias Garcia Martinez uit de 19e eeuw, werd in 2012 door een Spaanse vrouw van 83 gerenoveerd. Het resultaat daarvan was zo “deplorabel”, dat de overgeschilderde fresco wereldwijd de aandacht trok.
Autoriteiten gingen in eerste instantie uit van vandalisme, maar wat bleek: de vrouw in kwestie had haar favoriete kunstwerk met de allerbeste bedoelingen overgeschilderd.
“La obra del Ecco Homo empezó a valuar muchísimo más, al punto de llegar al top 10 con la Gioconda, la ciudad de Borja empezó a ser re turística y se explotó el marcado a partir de lo que iba a ser una restauración y después se acusó de destrucción”
Juliana Díaz en #TeLaDebo pic.twitter.com/8ddng5Y4YQ
— RADIO REALPOLITIK FM (@RealpolitikFM) July 11, 2022
De ophef leidde echter tot een onverwacht effect. De Spaanse krant El Diario becijferde in 2022 dat 300.000 bezoekers de kerk waarin de fresco te zien is hadden bezocht. Een opsteker voor het onbeduidende dorp Borja, dat ook financieel de vruchten plukte van de media-aandacht.
Staat de stad Soria, met de Hermitage van Onze-Lieve-Vrouw van Mirón hetzelfde lot te wachten? Zover lijkt het voorlopig niet te komen. Op maandag stuurde de provincie Castilië en Leon een delegatie van specialisten op de schade op te meten.
Het bezoek volgt op de woedende reactie van de Spaanse beroepsvereniging van restaurators ACRE, die het schilderwerk omschrijft als “een aanslag”.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.