<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Bisschop en toekomstige priesters gaan in quarantaine om ‘gewone’ wijding mogelijk te maken

KNA 30 juni 2020
image
Bisschop Gebhard Fürst. Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

Bisschop Gebhard Fürst van Rottenburg-Stuttgart en acht aspirant-priesters hebben zich twee weken voorafgaand aan hun geplande wijdingsceremonie in een klooster vrijwillig in quarantaine geplaatst.

De maatregel is bedoeld om Covid-19-infecties bij de deelnemers uit te sluiten en hen in staat te stellen de ceremonie uit te voeren zonder gezichtsmaskers te dragen of zich te houden aan sociale afstandsregels.

‘Zo waardig mogelijk’

De Duitse bisschop en de kandidaten voor het priesterschap kozen voor zelfisolatie om uitstel van de wijding te voorkomen.

“Enerzijds willen we de wijdingsplechtigheid zo waardig mogelijk kunnen vieren en tegelijkertijd een signaal afgeven aan de buitenwereld dat de huidige regels voor religieuze diensten met betrekking tot infectiebeheersing worden nageleefd”, aldus Fürst.

Handoplegging en zalving

Hij stelt dat de priesterwijding een mate van nabijheid vereist die quarantaine voor hem en de acht wijdelingen noodzakelijk maakte.

Traditioneel legt de bisschop bij wijdingsceremonies zijn handen op de hoofden van de kandidaten en zalft hij ze met olie. Voor de belofte van trouw worden de handen op elkaar gelegd. Het was niet mogelijk om corona-gerelateerde afstand te houden voor een dergelijke ceremonie, zei Fürst.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.