fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

CDA: luid de kerkklokken tijdens jaarwisseling

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 december 2020
image
Foto: Wolfgang Hasselmann - unsplash.com

Luid de kerkklokken!, zo klonk het gisteren vanuit het CDA op twitter. In filmpjes vragen Kamerleden Martijn van Helvert en Chris van Dam om tijdens de jaarwisseling de klanken van de kerkklokken massaal te laten horen.

Van Helvert staat in een filmpje samen met parochievicaris Ad van der Helm voor de Heilige Jacobuskerk in Den Haag. “Normaal horen we met Oud-en-Nieuw door het hele land vuurwerk knallen. Dat is dit jaar helaas niet het geval”, zegt Van Helvert tegen de kijkers.

Als alternatief stellen ze voor dat de klokken zullen luiden om het nieuwe jaar te beginnen. Het is een initiatief van Van Helvert, die in zijn bisdom Roermond dit idee had geopperd en hierover aan Van der Helm vertelde.

‘Mensen helpen vrede te vinden’

In een reactie zegt Van der Helm, die voormalig KN Jong-columnist is, dat in de Jacobuskerk iedere jaarwisseling de kerkklokken al worden geluid.

Maar dit jaar vindt hij het belangrijker dan ooit dat de Kerk duidelijk aanwezig is in de samenleving. “Als Kerken bidden we om zegen voor het nieuwe jaar. We moeten juist nu present zijn voor de mensen. Niet alleen voor de gelovigen, maar voor iedereen.”

Kerken kunnen zich volgens hem wel degelijk laten horen. “Nu fysieke aanwezigheid bijna niet mogelijk is, kan de Kerk mensen helpen de vrede in zichzelf te vinden. Uiteindelijk gaat de kersttijd om de geboorte van het Christuskind.”

‘We moeten proberen te zien wat wel kan’

“We moeten ons niet overgeven aan de duisternis van deze tijd en somber worden over alles wat we niet kunnen”, vervolgt hij. “We moeten proberen te zien wat wel kan.”

Er kan volgens hem, binnen de beperkingen, veel. Hij vertelt over de Antilliaanse Misa di Aurora, die in aanloop naar Kerstmis negen dagen lang iedere ochtend om 06.00 uur wordt gevierd in zijn Haagse kerk. Daarnaast heeft de Haagse Gemeenschap van Kerken een online oecumenische adventskalender gemaakt.

De mogelijkheden die er zijn, zitten vaak in kleine dingen. “Op straat kunnen we extra aardig doen door bijvoorbeeld mensen die je ontmoet te begroeten,” zegt Van der Helm. “ Of in de supermarkt niet als eerste naar het brood te gaan.”

‘We zijn in Gods handen’

Het gaat volgens hem om aandacht geven aan elkaar. “Mensen worden moe, en de stress neemt toe. Veel ouderen zijn al maandenlang eenzaam. Degenen die overleden zijn, zijn vaak in eenzaamheid heengegaan.”

Door het luiden van de klokken laten Kerken weten dat “het Licht eraan komt. Het klinkt natuurlijk erg christelijk, maar we weten dat we in Gods handen zijn”.