fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Celstraf voor katholieke vredesactivisten vanwege actie op marinebasis

KN Redactie 13 november 2020
image
De zeven veroordeelde vredesactivisten. Carmen Trotta (rechts) hoorde gisteren 14 maanden tegen hem eisen; jezuïet Steve Kelly (midden) kreeg eerder al 33 maanden celstraf. Martha Hennessy (3e van rechts), kleindochter van Dorothy Day, hoort vandaag haar vonnis. Foto: CNS photo - Kings Bay Plowshares

Zeven katholieke vredesactivisten in de VS – onder wie de kleindochter van de befaamde vredesactiviste Dorothy Day – hangen gevangenisstraffen en hoge geldboetes boven het hoofd vanwege het betreden van een marinebasis in de staat Georgia en het bekladden van wapentuig.

Eén van de zeven, Carmen Trotta van de Catholic Worker-beweging in New York, werd gisteren tijdens een drie uur durende video-hoorzitting veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook moet hij een deel van de ruim 33.000 dollar schade betalen, die de marine zegt te hebben geleden door de actie. Omdat Trotta in vrijwillige armoede leeft, beval de rechter hem om 25 dollar per maand te betalen totdat zijn deel van de schuld is afbetaald.

Proces vertraagd

In oktober werd het zevental al door een 12-koppige jury schuldig bevonden aan samenzwering, inbraak en vernieling van overheidseigendommen. Enkele van hen – onder wie een pater jezuïet uit Californië, Steve Kelly – hoorden eerder al straffen tussen de 14 en 33 maanden gevangenis tegen hen uitspreken. Anderen horen hun vonnis pas in december. Vanwege de coronapandemie heeft het proces flinke vertraging opgelopen.

“Deze opzettelijke, geweldloze actie is ingegeven door de goddelijke gave van mijn geweten”
- Vredesactivist Carmen Trotta tijdens zijn slotverklaring

Eén van beklaagden, Martha Hennessy, krijgt vandaag haar vonnis te horen. Hennessy is de kleindochter van Dorothy Day, de mede-oprichter van de Catholic Worker Movement, die deze maand veertig jaar geleden overleed en voor wie in het Vaticaan een zaligverklaringsproces loopt.

Bijbelteksten, gebeden en graffiti

De zeven activisten – die zich de ‘Kings Bay Plowshares’ noemen – betraden in de nacht van 4 op 5 april 2018 de Naval Submarine Base Kings Bay in de Amerikaanse staat Georgia. Daar lazen ze Bijbelteksten voor, spraken gebeden uit, en spoten vredesteksten op wapentuig en muren. Ook maakten ze video-opnamen van hun actie.

Tijdens een slotverklaring in de rechtszaak gisteren, noemde Trotta zijn protest “een opzettelijke, geweldloze actie, ingegeven door de goddelijke gave van mijn geweten”. Hij gaat net als de eerder veroordeelden in beroep tegen het vonnis.

(Bron: Catholic News Service)

https://www.kn.nl/abonnementen/