Hij lijkt op de nuntius, kleedt zich als de nuntius, laat zich net als de nuntius rondrijden door een chauffeur. Alleen: hij is niet de nuntius… Op de Filipijnen blijkt een oplichter actief te zijn die zich voordoet als de pauselijk ambassadeur, en nietsvermoedende gelovigen geld aftroggelt.
De Filipijnse bisschoppenconferentie en twee afzonderlijke kerkelijke groeperingen hebben katholieken in het Aziatische land gewaarschuwd op hun hoede te zijn voor ten minste één oplichter die zich voordoet als de Amerikaanse aartsbisschop Charles J. Brown, de vertegenwoordiger van de paus in de Filipijnen.
Bij minstens één gelegenheid zou de dubbelganger zelfs een Mis hebben opgedragen in een kapel, zo meldt de katholieke nieuwssite ucanews.com.
Een kerkelijke beweging in het aartsbisdom Cagayan de Oro op Mindanao zei dat een blanke man van in de vijftig donaties van haar leden had gevraagd door te beweren dat hij aartsbisschop Brown was. Hij droeg een wit barong-shirt met een borstkruis, de normale kledij van bisschoppen in de Filipijnen.
“Hij wilde zelfs niet dat we met hem op de foto gingen”
- Een gedupeerde van de nep-nuntius
“Het was heel geloofwaardig omdat hij echt op hem leek, en hij was met een secretaris en chauffeur die beweerden van de nuntiatuur in Manila te zijn”, zo vertelde een parochiaan aan ucanews.com.
Ook leden van de Santa Rafaela-vrouwengroep in de provincie Iloilo, in het centrale deel van het land, zeiden dat ze de nep-aartsbisschop Brown ontmoet hebben tijdens een van hun zomerexcursies. Voor hen droeg hij een Mis op in een privé-kapel.
Nadat hij geld ontvangen had, maakte de nep-nuntius zich haastig uit de voeten. “Hij wilde zelfs niet dat we met hem op de foto gingen”, aldus een van de gedupeerden.
Beide incidenten zijn ook al bij de betreffende bisdommen gemeld. De verhalen kwamen naar buiten nadat de bisschoppenconferentie van de Filipijnen had gewaarschuwd voor een online zwendel waarbij oplichters zich voordoen als de pauselijke nuntius.
“De zwendel is gericht op mensen die Yahoo-mail gebruiken door hen te vragen hun inloggegevens in te voeren om vertrouwelijke berichten te ontvangen. Het is een phishing-poging om hun accountgegevens te bemachtigen”, aldus een woordvoerder van de bisschoppenconferentie.
Hij adviseerde mensen niet te antwoorden op verdachte berichten omdat de apostolische nuntiatuur niet op een dergelijke manier met mensen zou communiceren.
Of het in alle gevallen om dezelfde dader(s) gaat, of dat er meerdere oplichters actief zijn die zich uitgeven als de nuntius, is niet bekend. De bisschoppenconferentie zegt de zaak te onderzoeken.