<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Duitse jezuïet veroordeeld tot 10 euro boete voor klimaatprotest

KNA 17 mei 2023
image
Foto: Markus Spiske - Unsplash

De rechtbank van München heeft de prominente jezuïet Jörg Alt (61) en twee andere klimaatactivisten veroordeeld wegens deelname aan een straatblokkade.

De rechter vond weliswaar dat de activisten zich schuldig hadden gemaakt aan verstoring van de openbare orde, maar legde een straf op die veel lager was dan wat het Openbaar Ministerie had geëist.

Aan asfalt vastgelijmd

Pater Alt werd veroordeeld tot een boete van slechts 10 euro, ook omdat hij als lid van een religieuze orde geen eigen inkomen heeft. Voor de twee medeverdachten viel de boete iets hoger uit. De verdediging had aangedrongen op hun vrijspraak.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op 28 oktober vorig jaar hadden de verdachten met de groep ‘Scientist Rebellion’ een laan naast het Münchense Paleis van Justitie geblokkeerd. Ze hadden er korte toespraken gehouden en waren op straat gaan zitten. Alt had een van zijn handen aan het asfalt vastgelijmd.

Sympathie

Het protest had tot doel de regering en het publiek ertoe te bewegen resoluter op te treden tegen de opwarming van de aarde. De blokkade verstoorde het verkeer in het centrum van München gedurende ongeveer 90 minuten.

In haar vonnis liet de rechter duidelijk blijken dat ze sympathie had voor de zaak van de beklaagden. Ze zei dat ze “hoog opgeleid” waren en ongetwijfeld een van de meest urgente problemen van het huidige tijdperk aan het aanpakken waren. Ze voegde eraan toe dat hun protest de klimaatbeweging zou helpen, maar dat ze gebonden was aan de wet.

‘Veel bruikbaars’

Ze zei dat ze geen noodtoestand had kunnen vaststellen die het protest zou rechtvaardigen. Bij de afweging had ze meer gewicht toegekend aan het beginsel van democratie dan aan het beginsel van klimaatbescherming, dat ook in de Duitse grondwet is vastgelegd.

De jezuïet zei dat hij blij was met het vonnis van de rechter omdat er “veel bruikbaars” in werd gezegd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.