fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een nieuwe ‘huiszegen’: Everardus als patroon van de woningzoekenden?

Anton de Wit 6 januari 2023
image

Als het ‘Heilig Bruurke van Megen’ inderdaad ooit heilig verklaard wordt, dan heeft hij alvast een dankbaar patronaat om op z’n naam te schrijven: de patroonheilige van de woningzoekenden.

In een begeleidend schrijven bij een nieuwe ‘driekoningenzegen’ die de franciscanen van Megen vanaf dit weekend verkopen, staat te lezen dat bij het grafmonument van hun medebroeder Everardus Witte tal van briefjes worden achtergelaten van mensen die zijn voorspraak vragen bij het vinden van een nieuw huis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Hij zat in de jaren 50 van de vorige eeuw – de jaren van grote woningnood – en hij zit nú nog altijd ‘in de makelaardij’. En met succes!”, zo schrijft het Everardus Witte-Fonds in een boekje bij het speciale driekoningeninsigne dat vanaf zondag 8 januari te koop is.

Middeleeuws insigne

Het betreft een kopie van een middeleeuws insigne uit Keulen van ongeveer 7 bij 7 centimeter, waarvan het origineel zich bevindt in de collectie van het Nijmeegse Valkhofmuseum. Het stelt de drie wijzen voor die hun geschenken komen brengen bij het kerstkind. Aanstaande zondag zullen de insignes gezegend worden tijdens de Driekoningenviering om 9.30 uur in de kloosterkerk in Megen.

image

Vervolgens zijn de gezegende insignes voor € 12,50 te koop, onder andere in het franciscanenklooster in Megen of door een mailtje te sturen naar everardus@minderbroedersfranciscanen.net. De opbrengst van de huiszegen komt ten goede aan de Stichting Everardus Witte-Fonds, die zich inzet voor de zaligverklaring van broeder Everardus Witte (1868-1950), het ‘Bruurke van Megen’.

‘Gelukkige vinder van nieuw huis’

De broeders van Megen hopen, zo schrijven zij in een persbericht, “dat de gelukkige vinder van een nieuw huis – en eenieder, die dit geluk al veel eerder ten deel is gevallen – zich beschermd moge voelen door de zegen die over dit Driekoningeninsigne is uitgesproken”.

Oproep: (Oog)getuigen gezocht

Met Stichting Everardus Witte Fonds zoekt Katholiek Nieuwsblad naar ‘ooggetuigen’: mensen die het ‘Bruurke van Megen’ nog persoonlijk gekend hebben. Graag tekenen we verhalen op, om een zo compleet mogelijk beeld van hem te krijgen. Dit is nodig voor het zaligverklaringsproces, dat de stichting samen met de franciscanen weer in gang heeft gezet. Everardus stief in 1950 en we realiseren ons dat mensen die directe herinneringen aan hem hebben negentig jaar en ouder zijn.

Bent of kent u iemand die persoonlijk contact heeft gehad met Everardus Witte? Meldt u zich dan via redactie@kn.nl. Ook wanneer u uit ‘tweede hand’ (via ouders of anderszins) verhalen over hem kent, horen wij graag van u. Uw verhalen over en herinneringen aan broeder Everardus zijn heel waardevol.