fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een outfit van zeewier: ChristenUnie-Kamerlid maakt statement voor duurzaamheid op Prinsjesdag

KN Redactie 17 september 2019
image
Carla Dik-Faber toont haar Prinsjesdag-creatie van Studio Nienke Hoogvliet (kleding) en Studio Klarenbeek & Dros (fascinator/haaraccessoire). (Foto: Ruben Timman)

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber draagt op Prinsjesdag een outfit met zeewier als grondstof. Met de outfit wil het Kamerlid een statement maken voor nieuwe manieren van kleding produceren: vernieuwend, duurzaam en lokaal geproduceerd.

De outfit is van de hand van ontwerpster Nienke Hoogvliet, die al langer experimenteert en exposeert met zeewier als grondstof. Voor het eerst wordt een zeewier-creatie van haar ook daadwerkelijk gedragen. Het gebruikte zeewier komt voor een groot deel uit de Oosterschelde, wat ontwikkeld is tot garen en daarna gebruikt voor het borduurwerk op de creatie.

Nienke Hoogvliet: “Het ontwerp is geïnspireerd op de traditionele Japanse kimono, een kledingstuk dat van generatie op generatie werd doorgegeven en een grote waarde had. Dat staat in schril contrast tot de fast fashion zoals we die vandaag de dag kennen.”

Nederlandse bodem

Ook het haaraccessoire is gebaseerd op zeewier en vertelt een duurzaam verhaal. Studio Klarenbeek & Dros ontwikkelden een bioplastic uit zeewier en maakten een haaraccessoire waarin een plastic flesje en een olievat terug te vinden zijn.

Carla Dik-Faber: “Deze outfit komt letterlijk van Nederlandse bodem en uit de Nederlandse zee. Het is een voorbeeld van kwalitatief goede kleding, die duurzaam en dichtbij geproduceerd is. Kleding van zeewier, zoals deze outfit, maar ook van gerecycled katoen en andere duurzame grondstoffen heeft echt de toekomst. Ik voel me vereerd dat ik deze bijzondere creatie op Prinsjesdag mag dragen.”

Opvallende kleding

Aan de politieke traditie om zich op Prinsjesdag te onderscheiden met opvallende kledingkeuzes, doet Carla Dik-Faber al jaren enthousiast mee. Eerder droeg ze kleding van gerecyclede Marine-uniformen, PET-flessen, leer van treinstoelen, visnetten en Staphorster klederdracht.