<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een praatje en een plaatje, daarvoor ging Elon Musk vermoedelijk naar de paus

Anton de Wit 4 juli 2022
image
Elon Musk en vier van zijn kinderen bij de paus. Foto: Twitter

Een bezoekje van Elon Musk aan paus Franciscus leidde tot lollige en kritische reacties. Waarom leent de paus zich eigenlijk voor een PR-foto met de rich and famous?

Het tweetje deed wat wenkbrauwen fronsen, al is hij wel erger gewend. Elon Musk, baas van Tesla en SpaceX, rijkste man op aarde, deelde op het platform dat hij zelf gekocht heeft een fotootje van hemzelf en vier van zijn kinderen met paus Franciscus. Op 1 juli had de ontmoeting plaatsgevonden.

Nietszeggend

Musk zelf beperkte zich tot een korte, nietszeggende tweet: “Vereerd om @pontifex gisteren te ontmoeten”.

“Vermoedelijk ging Musk naar de paus, om dezelfde reden dat hij ook naar Mars hoopt te gaan: omdat het kan”

Het Vaticaan besteedde er zelfs nog minder woorden aan, namelijk nul. Maar dat is niets nieuws, het Vaticaan doet eigenlijk nooit inhoudelijke mededelingen over wat er tijdens dergelijke ontmoetingen besproken is.

Samenzwering

Sommigen maakten zich er vrolijk om – “gaat Musk de katholieke Kerk nu ook al kopen?” – anderen zullen er ongetwijfeld ernstigere samenzweringen bij vermoeden. Maar waarschijnlijk is het allemaal niet zo spannend wat er besproken is.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vermoedelijk ging Musk naar de paus, om dezelfde reden dat hij ook naar Mars hoopt te gaan: omdat het kan.

PR-plaatje

De rich and famous gaan nu eenmaal graag op de foto met de paus. Dat is altijd al zo geweest. Meer dan het uitwisselen van beleefdheden en, belangrijker, het schieten van dat plaatje voor PR-doeleinden is dat feitelijk niet.

Dan kun je je afvragen: waarom leent de paus zich daarvoor? Nou ja, omdat hij moeilijk anders kan. Net als een gewone vorst heeft een kerkvorst voor een deel ook gewoon een ceremoniële functie. Er moeten handen geschud, linten geknipt, obligate foto’s geschoten worden.

Niet eens zo verborgen agenda

Je kunt daar cynisch over zijn, maar deze aardse diplomatie dient ook een bovenaards doel. Het is de niet eens zo verborgen agenda van het Vaticaan dat de paus in dergelijke contacten met staatshoofden en bobo’s uit het bedrijfsleven niet slechts beleefdheden, maar ook evangelische waarden overdraagt.

“Franciscus is opvallend wars van beeldvorming, en misschien mede daarom zo populair in dit Twittertijdperk waarin alles om beeldvorming lijkt te draaien”

Maar ja, die beeldvorming hè… Het kan zomaar uitgelegd worden als ‘knieval’ (al zal dat de paus fysiek moeilijk afgaan), als ‘heulen’ met de puissant rijken en machtigen der aarde.

Twittertijdperk

Franciscus zal zich er weinig aan gelegen laten liggen, dat doet hij nooit. Hij is opvallend wars van beeldvorming, en misschien wel mede daarom juist zo populair in dit Twittertijdperk waarin alles om beeldvorming lijkt te draaien. Wellicht is het daarom dat de Elon Musks van deze wereld zo graag met hem op de foto willen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.