<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een Schiffmacher voor het goede doel: Nicolaasbasiliek veilt Sinterklaastatoeage

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 november 2022
image
Kunstenaar en tatoeagekoning Henk Schiffmacher ontwierp het logo van het Nicolaasjaar. Op zaterdag 12 november zal hij het ontwerp op het lichaam van de persoon inkten die er op de veiling het meest voor geboden heeft. Foto: de Heilige Nicolaasbasiliek

“Lang leve de goedheiligman”, zegt tatoeagekoning Henk Schiffmacher over de heilige Nicolaas. Hij mag binnenkort een zelfontworpen afbeelding van de heilige op het lichaam van een persoon zetten. De Amsterdamse Nicolaasbasiliek veilt de tatoeage in het kader van het Nicolaasjaar. De opbrengst gaat naar slachtoffers van seksueel misbruik.

De Nicolaasparochie wilde de barmhartigheid van de heilige Nicolaas meer bekendheid geven; Schiffmacher wilde de oude traditie van de pelgrimstatoeage in ere herstellen. De twee vonden elkaar vorig jaar en binnen een week had Schiffmacher een ontwerp voor het logo van het Nicolaasjaar gemaakt. Die afbeelding wordt op zaterdag 12 november in de basiliek op het lichaam getatoeëerd van de degene die er het meest voor over heeft.

Anoniem

“De heilige Nicolaas is een voorbeeld van hoe je integer kan geven”, zegt diaken Rob Polet van de basiliek. Hij vertelt het verhaal dat de heilige de drie dochters van een weduwnaar redde van gedwongen prostitutie door hen anoniem drie goudklompjes te brengen. Die konden ze als bruidsschat gebruiken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het is een “mooi verhaal over onbaatzuchtigheid en barmhartigheid”, zegt hij – maar toch kennen maar weinigen het verhaal achter de naam Sint-Nicolaas. Met het Nicolaasjaar hoopt de basiliek de bisschop van Myra bekender te maken.

Oude traditie

Ook kunstenaar en tatoeagekoning Henk Schiffmacher draagt de heilige Nicolaas een warm hart toe – al werd hij, zo grapt hij tegen KN, als kind regelmatig in de zak van de goedheiligman gestopt. Met de tatoeage-actie wil hij echter vooral de “oude traditie van de pelgrims herstellen”.

“Vroeger was het heel normaal dat pelgrims bij het voltooien van een pelgrimage een tatoeage als beloning kregen”, vertelt Schiffmacher enthousiast. Die cultuur bestond in allerlei bedevaartsoorden: Loreto, Jeruzalem, Damascus, Bethlehem en Santiago de Compostela.

image
De Nicolaasbasiliek veilt zowel een tatoeage als het ontwerp van de afbeelding heilige Nicolaas die Henk Schiffmacher maakte. Foto: Basiliek van de Heilige Nicolaas

“Zelf ben ik drager van het Santiago-kruis. Mijn vrouw en ik hebben ruim 800 kilometer van deze route gelopen, dus dat had ik wel verdiend.” Een andere pelgrimstatoeage liet hij in Jeruzalem aanbrengen.

Een van de Martelaren van Gorcum, Hieronymus van Weert, had ook een tatoeage van het Jeruzalemkruis, vertelt Schiffmacher. “Die tatoeages waren in die tijd zo belangrijk, dat een beul de tatoeage bij Hieronymus eruit sneed.”

Gezalfd met olie uit het gebeente

De tatoeagekoning is katholiek opgevoed, maar naar eigen zeggen geen belijdend gelovige meer. Toch zou hij het geweldig vinden als “de pelgrimstatoeage hier weer de kop op zou steken”.

Met dat in gedachten vindt Schiffmacher het extra leuk dat de benedictijnen van Egmond vorig jaar een reliek van de heilige Nicolaas aan de inwoners van Amsterdam schonken. Nicolaas van Myra is naast patroon van de basiliek immers ook patroon van Amsterdam en beschermheilige van zeelieden en prostituees.

“Vroeger was het heel normaal dat pelgrims bij het voltooien van een pelgrimage een tatoeage als beloning kregen.”
- Henk Schiffmacher

Op 6 december kreeg de reliek een plek in de Nicolaasbasiliek. Dit markeerde het begin van het Nicolaasjaar. Schiffmacher denkt met plezier terug aan de plechtigheid. “Ik werd zelfs gezalfd met olie uit het gebeente van de heilige Nicolaas.”

Ter grootte van een pakje sigaretten

Diaken Polet is blij met het ontwerp, dat hij “typisch Schiffmacher” noemt. “Primitief en duidelijk” noemt de kunstenaar het zelf. “Met een rand dat doet denken aan de eeuwenoude pelgriminsignes.”

De tulpen verwijzen naar Turkije, waar de heilige vandaan komt. Op zijn mijter staat het wapen van Amsterdam: drie Andreaskruisen

https://www.kn.nl/donaties/

Schiffmacher belooft dat het inktwerk “ongeveer zo groot als een pakje sigaretten zal zijn, maar een stuk minder dodelijk”. Hij denkt voor het tatoeëren een klein half uur nodig te hebben, en hoopt dat een bisschop de hoogste bieder zal zijn.

Bieden

Inmiddels wordt er al volop op de tatoeage geboden bij de veiling op catawiki, die tot zaterdagavond loopt. Ook op het ontwerp kan er geboden worden. De volledige opbrengt gaat naar de stichting Together We Rise, die zich inzet voor slachtoffers van seksueel geweld.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.