<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Een tattoo naast het altaar: Henk Schiffmacher zet Nicolaastatoeage in Amsterdamse basiliek

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 november 2022
image
Tatoeëerder Henk Schiffmacher nestelde zich afgelopen zaterdag in de Amsterdamse Nicolaasbasiliek. Daar tatoeëerde hij zijn ontwerp voor een Nicolaastattoo op de arm van acoliet Rudolf Westerlink .

De Amsterdamse Sint-Nicolaasbasiliek functioneerde afgelopen zaterdag éénmalig als werkplek van tatoeagekoning Henk Schiffmacher. De kunstenaar tatoeëerde er zijn onlangs geveilde Sint-Nicolaasafbeelding op de onderarm van acoliet Rudolf Westerlink.

In het kader van het Nicolaasjaar veilde de basiliek het ontwerp van Schiffmacher dat deze speciaal voor de gelegenheid maakte. Het bracht 450 euro op. Ook het zetten van de tatoeage werd geveild. Hiervoor werd 800 euro betaald. De volledige opbrengst van deze veiling komt ten goede van slachtoffers van seksueel geweld.

Op het lijf geschreven

De stralende Rudolf Westerlink laat vol trots het nieuwe inktwerk zien dat Schiffmacher op zijn onderarm tatoeëerde. “Ik had niet heel veel plek meer over”, zegt hij lachend. “Maar zo is het goed zichtbaar.”

image
Acoliet Rudolf Westerlink laat trots zijn verse tatoeage zien.

De afbeelding lijkt hem op het lijf geschreven te zijn. “Sinds 2014 ben ik acoliet bij de Sint-Nicolaasbasiliek. Omdat Sint-Nicolaas ook de patroonheilige van de stad Amsterdam is, voel ik me erg met de heilige verbonden”, zegt de acoliet die ook Amsterdammer is. “Verder spreekt het me aan dat het een soort pelgrimstatoeage is. Daarnaast werk ik veel met daklozen. Dat alles komt dus mooi samen in deze tatoeage.”

Pakjesfeest

De hoogste bieder was de acoliet eigenlijk niet. Hij kreeg de tatoeage cadeau. “Ik wist dat hij de tatoeage heel graag wilde hebben. Het past ook heel goed bij hem”, zegt de gulle geefster.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Martijn Met kwam het ontwerp in ontvangst nemen. Hier bleek een klein misverstand te zijn: uit de tekst had hij opgemaakt dat hij het zetten van de tatoeage erbij zou krijgen. Schiffmacher vindt het allemaal geen punt. “Hij mag een keer terugkomen voor het tatoeëren”, zegt hij. “Dat past wel bij het pakjesfeest.”

image
De Alkmaarse Martijn Met kreeg het door Henk Schiffmacher getekende ontwerp van Sint-Nicolaas.

Met vindt het hoe dan ook “prachtig”: “Ik heb vijftien jaar in Amsterdam gewoond en fietste vaak langs deze basiliek. Ik ben niet katholiek, maar vind het erg mooi dat hier de moderne wereld en de Kerk samenkomen. De barmhartigheid van Sint-Nicolaas spreekt me aan. Zelf doe ik in Alkmaar ook vrijwilligerswerk.”

Het ontwerp komt waarschijnlijk aan de muur te hangen, al moet hij met zijn vrouw nog wel overleggen waar precies.

Naast het altaar

Na afloop van de tatoeëersessie zegende en zalfde diaken Rob Polet de tatoeage op de arm van de acoliet. De zalf bevatte vocht uit de beenderen van de heilige Nicolaas.

image
Diaken Rob Polet zegende en zalfde de tatoeage die Henk Schiffmacher zojuist op de onderarm van Rudolf Westelink zette.

Het evenement vond, hoe toepasselijk, plaats op de dag van de intocht van Sinterklaas. Schiffmacher had zich met zijn gereedschapskist – en geassisteerd door zijn vrouw – naast het altaar van de heilige Nicolaas geïnstalleerd.

Dat altaar staat pas een jaar in de basiliek. “Een jaar geleden schonken de broeders van Egmond een reliek van de heilige. Het bot is waarschijnlijk een stuk uit de kaak of de schouders van Sint-Nicolaas”, vertelt diaken Rob Polet.

https://www.kn.nl/donaties/

Er branden wat kaarsjes bij. De diaken vertelt dat hij merkt dat er een toenemend aantal mensen een kaarsje bij de heilige opsteekt. “Het begint misschien toch een beetje op een pelgrimsoord te lijken”, lacht hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.