Vaticaanstad wordt steeds groener: het ministaatje vervangt alle auto’s door elektrische exemplaren. Daarnaast zullen er steeds meer laadstations worden geïnstalleerd.
Vaticaanstad scheidde zijn afval reeds en bespaart energie door onder meer zonnepanelen te gebruiken. De Vaticaanse krant l’Osservatore Romano sprak met de hoofdingenieur van het bestuur van Vaticaanstad, Roberto Mignucci, over de vergroening van de pauselijke staat.
Met de overstap naar elektrische auto’s wil het Vaticaan een rolmodel zijn, zei de technicus. “We hebben ook last van de smog die wordt veroorzaakt door het stadsverkeer in Vaticaanstad”, vertelde hij. Hoewel de Vaticaanse vergroening op wereldschaal weinig impact heeft, “willen we een voorbeeld zijn dat voor iedereen belangrijk is”, aldus de ingenieur.
Elk van de bedrijfsvoertuigen van het Vaticaan legt gemiddeld slechts 6000 kilometer per jaar af. Daarom is er geen reden om vast te houden aan voertuigen met verbrandingsmotoren, vooral omdat elektrische auto’s emissievrij en stil zijn.
Er komen meer oplaadpunten voor elektrische auto’s, ook buiten de muren van het Vaticaan zelf, bij de drie pauselijke basilieken Santa Maria Maggiore, Sint-Jan van Lateranen en Sint-Paulus-buiten-de-Muren. De software hiervoor is in ontwikkeling.
Toen paus Franciscus eind 2019 aankondigde dat Vaticaanstad een internationale overeenkomst over klimaatbescherming zou tekenen, inventariseerde het gouvernement alle gassen die in de staat worden gebruikt. Sommige ervan, de meest schadelijke voor de ozonlaag, zullen uiterlijk in 2025 verdwijnen, kondigde de ingenieur aan.
Momenteel wordt binnen het Vaticaan al zonne-energie opgewekt door panelen op de daken van twee gebouwen, waaronder de aula Paulus VI. “Helaas is er niet genoeg ruimte in het Vaticaan”, zegt de ingenieur, “omdat het moeilijk is om zonnecellen te installeren op belangrijke historische gebouwen.”
De bestaande panelen voorzien in elk geval in de volledige energiebehoefte voor de algemene audiënties en alle andere evenementen die in de aula plaatsvinden.
Overigens is Vaticaanstad niet pas ecologisch gewetensvol sinds paus Franciscus’ encycliek Laudato si‘, benadrukte Mignucci. Bij de oprichting in 1929 werd in de pauselijke dwergstaat een toen geavanceerd stadsverwarmingssysteem aangelegd.
Met de encycliek Sollicitudo rei socialis van paus Johannes Paulus II uit 1987 kreeg de groene zaak in het Vaticaan een verdere impuls; een volgende stap was Caritas in Veritate van paus Benedictus XVI ui 2009.
“Zelfs vóór de encycliek van paus Franciscus was het bestuur al actief in deze kwestie”, vatte Mignucci het samen.
Bron: Vatican News