<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

‘Elke dag een verrassing’ Poolse pelgrim loopt duizenden kilometers om te bidden voor vrede

Francesco Paloni 1 juni 2023
image
De Poolse Jakub Karłowicz is sinds enkele dagen in Nederland, waar hij via Breda en Utrecht naar Amsterdam reisde. Foto: KN

Hij vertrok op 17 juli 2022 voor een pelgrimage te voet langs kerken en heiligdommen in heel Europa. Jakub Karłowicz (24) uit Polen loopt zijn avontuurlijke religieuze tocht met een bijzondere intentie: te bidden om vrede in de wereld.

Karłowicz is sinds enkele dagen in Nederland, waar hij via Breda en Utrecht naar Amsterdam reisde. Dinsdagavond woonde hij een viering bij in de Utrechtse Catharinakathedraal. Op woensdagochtend was Karłowicz bij de zusters van Klooster Cenakel, midden in de Utrechtse volkswijk Zuilen, waarna hij KN te woord stond.

Bedevaartplaatsen

Karłowicz vertrok in juli vorig jaar uit Polen en liep door Slowakije, Hongarije, Kroatië en Bosnië-Herzegovina, waar hij het bekende bedevaartsoord van Medjugorje bezocht. Vervolgens doorkruiste hij Italië en liep hij via de Alpen naar de Franse bedevaartplaatsen La Salette en Lourdes.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zijn tocht liep vervolgens door Spanje en Portugal, met het Mariaheiligdom van Fatima als belangrijkste bestemming. “Maria is de koningin van de vrede”, zegt Karłowicz.“Ze heeft daar opgeroepen om voor vrede te bidden. Ik kwam daar aan op 24 februari, precies een jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.”

Vrede nodig in onze harten

Dat hij op die dag in Fatima aan zou komen, was volgens de pelgrim niet gepland. Karłowicz ziet het als een teken uit de hemel, zeker gezien de intentie van zijn pelgrimstocht: bidden om een einde aan de oorlog, en dan niet alleen die in Oekraïne, maar overal in de wereld.

“Oorlog is altijd verkeerd”, zegt Karłowicz. “Maar we hebben ook vrede nodig in onze harten.”

Voedsel en onderdak

De pelgrim gaat iedere dag op zoek naar kerken of heiligdommen, waar hij om voedsel en onderdak vraagt. “Ik kan overal slapen, ik heb alleen een dak boven mijn hoofd nodig. Mensen geven mij geld om voedsel te kopen.”

“Ik bid voor iedereen die ik tijdens mijn tocht ontmoet, dat is ook een intentie van mijn reis”

Wat indruk op hem maakt, is dat hij ook wordt opgevangen of geholpen door mensen die niets met het geloof hebben. “Ik bid voor iedereen die ik tijdens mijn tocht ontmoet, dat is ook een intentie van mijn reis.” De pelgrim heeft een boek bij zich, waar ieder dit dat wil een boodschap of intentie in kan achterlaten.

Vijf paar schoenen

Karłowicz is ook verbaasd over de “goddelijke voorzienigheid” die hij iedere dag op bijzondere wijze ervaart. “In de afgelopen tien maanden heb ik nooit gebrek gehad aan eten en onderdak. Ik verliet mijn huis zonder geld, volledig vertrouwend op Maria en de goddelijke voorzienigheid.”

Zelfs aan nieuwe schoenen had de pelgrim in de afgelopen tien maanden geen gebrek. “Ik draag mijn vijfde paar. Iedere keer wanneer de schoenen bijna helemaal zijn versleten, biedt iemand mij nieuwe aan. Elke dag is een grote verrassing.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.